2018. 11. 05. - 10:20

Őszi sztár: karfiolos-tökös falatok feta sajttal

Őszi sztár: karfiolos-tökös falatok feta sajttal

Egy csendes, esős őszi napra kitűnően feldob ez a finom, különleges meleg étel: a sült zöldségek feta sajttal és mentás öntettel igazi ínyencségnek számítanak!

Süssünk egy kis zöldséget és bolondítsuk meg feta-sajttal és mentával! Nagyjából ennyi szükséges ehhez az ínycsiklandó finomsághoz, melynek alapanyaga a tök és a karfiol.
 
Lássuk, hogyan kell elkészíteni.
 
Hozzávalók: 100 gramm (csicseriborsó) liszt; 1 teáskanál kurkuma; 1 teáskanál kömény; egy marék koriander, apróra vágva (opcionális); olaj a sütéshez; 150 gramm sima joghurt; 1 fokhagyma gerezd, összetörve; 75 gramm vegetáriánus feta sajt, összetörve; 2 evőkanál finoman vágott menta.
 
Kevés olajban süssük ki a karfiolos-tökös falatokat
Kevés olajban süssük ki a karfiolos-tökös falatokat
 
A kínáláshoz szükségünk lesz pita szeletekre és salátára.
 
A karfiol és tök alaphoz: 1 karfiol, rózsáira szedve; a szárát kockákra vághatjuk. Fél nagyméretű tök, kockákra vágva; 1 evőkanál olaj.
 
Elkészítése
 
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Egy tepsiben oszlassuk el egyenletesen a karfiol és a tök darabokat egy kis olajjal megöntözve. Süssük 25 percig, vagy míg puhák lesznek. (Amennyiben előre szeretnénk az ételhez félrerakni az alapanyagot, tegyük fagyasztóba egy légmentesen zárható dobozban, 1 hónapnál tovább eláll.)
 
Tegyük a lisztet tálba és fokozatosan keverjünk bele 125-150 ml vizet, hogy a tészta olyan sűrű legyen, mint egy krém. Keverjük bele a kurkumát és a köményt, valamint némi fűszert még. A karfiolt és a tököt törjük tovább és adjuk a tésztához. Végül a koriandert is hozzáadhatjuk (ha használjuk).
 
Melegítsünk fel olajat a serpenyőben és amikor forró, öntsünk bele 2 púpos evőkanálnyit a tésztából, mindegyik között hagyjunk helyet, hogy szépen kisülhessenek. Addig süssük – mindkét oldalát -, amíg aranybarna nem lesz. Vegyük le a tűzről, tartsuk melegen, majd ismételjük meg a megmaradt tésztával a műveletet.
 
Végül keverjük össze a joghurtot fokhagymával, feta sajttal és mentával. Ebbe lehet majd mártogatni a kisült szeleteket – salátát és pita kenyeret is kínáljunk hozzá.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.