2019. 09. 03. - 12:05
Tökös krémleves – az esős időre

Ha már közeleg az ősz, ideje elővenni a hangulathoz illő recepteket. A tökös krémleves krutonnal és magvakkal megszórva ideális gondűző, ráadásul egészséges is.
Az ősz közeledtével egyre inkább megkívánjuk a melegebb, tartalmasabb ételeket. A levesek jellemzően ilyenek, melyek közül kiemelkedik egy szezonális: a tökös krémleves.
Lássuk, hogyan készítsük el.
Hozzávalók: 2 hagyma, finomra vágva; 1 kiló tök vagy kabocha; hámozva, kimagozva és kockákra vágva; 700 ml zöldség alaplé vagy csirkeleves alaplé; 150 ml tejszín; 2 evőkanál olívaolaj; 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér, eltávolítva a kérget; maroknyi tökmag.

A tökös krémleves ideális őszi finomság
Elkészítése
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, majd enyhén főzzük rajta a finomra vágott hagymát, kb. 5 percig, amíg lágyak lesznek, de nem elszíneződöttek.
Adagoljuk hozzá az 1 kiló tököt, kockákra vágva, s főzzük az egészet 8-10 percig, alkalmanként megkeverve, amíg lágyabbá és aranyszínűbbé nem válnak.
Öntsük a csirke- vagy zöldség alaplét a serpenyőbe, sózzuk és borsozzuk a levest. Forraljuk fel, majd még hagyjuk főni 10 percig, amíg a tök egészen puha nem lesz.
Ekkor keverjük bele a tejszínt, forraljuk fel ismét a levest, majd vegyük le a tűzről és pürésítsük az egészet kézi mixerrel. A bársonyos állag érdekében a levest finom szitán is átönthetjük.
A levest ezután akár 2 hónapra is lefagyaszthatjuk.
Végül készítsük el a krutont: melegítsünk fel a serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat, s süssük a kenyereket, amíg ropogósak nem lesznek. Adjunk egy marék tökmagot is hozzájuk, futtassuk meg a serpenyőben, így kissé sültté válnak. Ezeket is elkészíthetjük egyébként előre, csak tároljuk légmentesen lezárható konténerben.
L.A.