2017. 05. 23. - 09:10

A sör és a csülök legnagyobb hazai ünnepe

A sör és a csülök legnagyobb hazai ünnepe

3 napra ha nem is a világ, de az ország szeme mindenképpen a Viharsarokra szegeződik: a sör és a csülök legnagyobb hazai ünnepe, a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé idén 2017. június 2-4. között várja a látogatókat Békéscsabán.

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé
2017. június 2-4.
Békéscsaba, Városi Sportcsarnok zöldövezete

 

A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó. Nem mindennapi mutatványnak ígérkezik az attrakció, hiszen egy 30 literes hordót lehozni a magasból egyedülálló teljesítmény. Olyannyira, hogy jelenleg hazánkban csak 3 ember rendelkezik ilyen jellegű bemutató engedéllyel. Már az is érdekes lesz, ahogyan égbe emelkednek a bátor ejtőernyősök, hiszen egy 1950-es, matuzsálemi korú PLZ 101-es géppel indulnak neki a magasnak, amelyet Tímár Vince vezet, aki maga is több mint 6000-szer ugrott ki a magasból. A repülőgép 1000 méteres magasságba emelkedik, ahol elsőként két próba ugrást hajtanak végre, amelyek során tesztelik az időjárást, gondolva itt a szélviszonyokra, hiszen egy hordóval leugrani igen veszélyes dolog, minden apró momentumot gondosan meg kell tervezni. A 3. ugrás során hozza le a hőssé titulált ejtőernyős a sörrel teli hordót, amelyet a leérkezés után természetesen csapra vernek a fesztivál főszervezői és annak tartalmát ingyen mérik ki a legszomjasabb látogatók között.

Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy 100 fajta CSAPOLT sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a bátrabbak kóstolhatnak végig.

A rendezvény fő támogatója hazánk legrégebb óta folyamatosan működő sörgyára, az 1848-ban alapított Pécsi Sörfőzde. A vállalat sörmárkái: a Szalon Sör, a Szalon Barna, a Pécsi Sör, az Ottakringer Spezial méltán népszerűek a sörbarátok körében.

A fesztiválon Pécsi Sörfőzde termékei mellett figyelmet érdemelnek a kisüzemi házi sörfőzdék, akik igazi különlegességeket hoznak el a fesztiválra.Mellettük lesznek spanyol, cseh, német, angol és szlovák sörök is. Csak párat említsünk a különlegesebb fajtákból: ribizli sör, német fekete sör, spanyol világos sör, grapefruitos búzasör, és itt lesz a 2013-as évben a világ legjobb sörének választott Primátor sörgyár szűretlen búzasöre is.

A rendezvényen az idei évben díszvendégként – amelyet hagyományteremtő céllal indítanak - Belgium is megjelenik egyedülálló sörkínálatával.

A belga sörfőzés eredete a középkorig nyúlik vissza, amikor is a kolostorok kezdték meg az előállításukat. Belgiumban jelenleg 130 sörfőzde működik az országban, a legnagyobb nemzetközi cégektől a kis, családi vállalkozásban üzemeltetett mikro sörfőzdékig. Belgiumban a sörgyártás nem csupán az iparnak, de a kultúrának is egy igen fontos részét képezi. A belga sörök a legváltozatosabb formákban készülnek – a szokványos világos láger sörtől a lambic típusú, spontán erjedésű sörökön át a flamand vörösig.

A fesztiválon külön sörutcában lesznek megtalálhatóak a belga sör remekek, ahol nem csak kóstolni lehet majd a folyékony nedűt, hanem haza is lehet vinni őket egyedi díszes, esetekben ajándékokkal ellátott kiszerelésekben is.


Mintegy 100 fajta CSAPOLT sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók

A rendezvény védnökeként Marie-France André , a Belga Királyság Magyarországi Nagykövet Asszonya személyesen is részt vesz a fesztivál pénteki napján tartandó hivatalos megnyitóján. Mindemellett ellátogat a fesztiválra Jos Timmermensa, a Bières de Chimay sörgyár export igazgatója és Marc Lemay, a Brasserie Dubuison sörgyár export igazgatója, akik sörbemutatókkal fogják elkápráztatni a nagyérdeműt!

A folyékony kenyerek tekintetében a fesztivál történetében először országos szakmai rendezvénnyel bővül a program. Pénteken 14.00 órától a Csabagyöngye Kulturális Központban Kisüzemi sörök a kereskedelemben címmel kerül megrendezésre a szakmai rendezvény, amelyen az alábbi témakörökben hallgathat előadásokat a nagyérdemű:

 • A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének bemutatása, az elmúlt időszak eredményeinek ismertetése - Gyenge Zsolt, elnök Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete
 • kisüzemi sörfőzés negyed százada - egy kívülálló szemével - Hegyesné dr. Vecseri Beáta Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Sör- és Szeszipari Tanszék
 • Kisüzemi sörtörténet 1686 - 2016 - avagy az ispotályos sertől a komlóforradalomig - Kovács András elnök Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub
 • A magyarországi kisüzemi sörfőzdék fellendülése majd hanyatlása 1992-2006 - Vaskó György tiszteletbeli elnök Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete
 • Sör és Gasztronómia - Katona Csaba történész előadása
 • Sörfőzdék adózása, Dr. Kovács Tamás, NAV Békés Megyei Igazgató

A konferencia célja, hogy a kisüzemi sör gyártókat, forgalmazókat, fogyasztókat egy közös eseményen megszólítsuk, bemutassuk őket és az őket körülvevő szabályozási környezetről, azok aktualitásairól, változásairól tájékoztassuk őket. A konferencia látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely megtehető az info@csabaisorfesztival.hu e-mail címen.

Magyarország leglátogatottabb Sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján a hagyományokhoz híven a sört 1 literes, 6 és 4 deciliteres korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei.

A sörhöz kiválóan illő csülökből sem lesz hiány: lesz itt füstölt, főtt, grillezett és a hagyományos szaftos-ragadós csülökpörkölt is. A csülökpörkölt, amely már a Békés megyei értéktár is felvett értékei közé.

Szombaton ismét a baráti társaságoké a főszerep, azaz Csülökpörkölt főző verseny, ahol Magyarország legjobb pörköltjét 100.000 Ft-al díjazzák! A versengés során minden esztendőben több mint 140 csapat bográcsában rotyog a pörkölt. Nem csoda, hiszen a feladat egyszerű: a szervezőktől kapott 4,5 kg hátsó csülökből kell elkészíteni a pörköltet. Az idei évben is a Vitaricum Kft. jóvoltából a csapatok a zöldségeket is megkapják a főzéshez, így már minden adott a nagyszerű étek elkészítéséhez. Az elkészült ételeket igazi szakértő zsűri pontozza Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács vezetésével. A zsűrit erősíti Kovács Lázár, alias Lázár Chef, Sági Szilárd gasztrokibic és Serényi Zsolt , a tetovált séf is!

 

A gasztronómia mellett a kulturális műsorok is szerepet kapnak: a magyar könnyűzenei élet nagyágyúi lépnek színpadra a négy nap alatt: Majka&Curtis, a Csík zenekar, Apostol, Irigy Hónaljmirigy, Intim Torna Illegál, Nótár Mary, Caramel, Neoton Família, Punnany Massif,, de itt lesz Geszti-Létvágy koncertje is. Szombaton egyenesen Németországból érkezik a Saragossa Band, akik igazi retro őrületre készülnek, hiszen ebben az évben 40 éves a zenekar.

Hiába sör és csülökfesztivál, a sportot sem lehet hanyagolni: újra sörfutás! Egy igazi buli futás, ahol akár jelmezben is futhatnak a versenyzők.  A versenyzőknek a 1,6 kilométeres, azaz pontosan 1 mérföldes táv alatt 4 sört kell elfogyasztaniuk, egyet a rajtnál, hármat pedig az ellenőrző pontokon.  A rajt ellövése után egyszerre bontja ki mindenki a kezében lévő sört, majd miután elfogyasztotta a feje fölé kell tartania és úgy kell elfutni az „ellenőrök” előtt. Ez az ellenőrző folyamat minden ponton ismétlődik, ahol inni kell. Kategóriák: női, illetve férfi. Nevezési díj: 1.000 Ft, amely magába foglalja a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé vasárnapi napjára a belépőjegyet és a részvételért kapott oklevelet. Nyeremények: Kategóriánként arany, ezüst és bronzérem, illetve 15-, 10-, 5 ezer forintos sörutalvány, amelyet a Bora Italkereskedésekben válthatnak be a verseny helyezettjei.

 

A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé fővédnökei:

 • Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé védnökei:

 • Szarvas Péter Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere
 • Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár
 • Marie-France André, Belga Királyság Magyarországi Nagykövete
 • Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke

A csülökpörkölt főző verseny fővédnöke:

 • Jakab István, az Országgyűlés alelnöke

A csülökpörkölt főző verseny védnöke:

 • Vantara Gyula, országgyűlési képviselő
 • Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke

A Kisüzemi sörök a kereskedelemben - Országos Szakmai Konferencia fővédnöke:

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója

 

Bővebb információkat a www.csabaisorfesztival.hu, illetve a www.facebook.com/csabaisorfesztival oldalon találhat.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.