2023. 02. 17. - 10:30

Kóstoljunk Balaton-specifikus ételeket, italokat!

Kóstoljunk Balaton-specifikus ételeket, italokat!

A Balaton megmaradásáért aggódók hozták létre a Szabadbalaton Bárt, amely kimondottan tó-specifikus ételeket és italokat kínál, így belekóstolhatunk a magyar tenger ökoszisztémájába.

Néhány évvel ezelőtt indult egy kezdeményezés a Balaton megmaradásáért: a „szabadbalatont” 2019-ben hozták létre olyanok, akik aggódnak a tóért – köztük társadalomkutatók, művészek, vízügyi szakemberek. Közösen szerettek volna tenni valamit a magyar tengerért, s arra jutottak, hogy a tudomány, a művészet és a gasztronómia együttesen segíthet ebben – tudatta a magyarkonyhaonline.hu.
 
A Balaton napjainkban algásodik, túlépített és a halpusztulás is veszélyezteti.
 
Kóstoljunk Balaton-specifikus ételeket, italokat!
Kóstoljunk Balaton-specifikus ételeket, italokat!
 
A kezdeményezés keretében nyílt meg a Szabadbalaton Bár is, melynek jelmondata: kószolj bele a Balaton ökoszisztémájába! A bár tó-specifikus ételekkel és italokkal várja vendégeit – mindenki saját felelősségére iszik és kóstol – írta a turizmusonline.hu.
 
A bár megalkotói úgy gondolják, ha valamit megkóstolunk, kicsit már megismerjük, közelebb kerül hozzánk és felelősségteljesebben tudunk róla gondoskodni.
 
A kínálat egy része ökológiai folyamatokra reflektáló ételeket, italokat tartalmaz. Nem abból készültek, ami a nevük, de színükben, állagukban és megjelenésükben hasonlítanak rá. Egyéb ételekhez, italokhoz pedig valóban a térségben fellelhető anyagokat használják – a süllőhínárhoz vagy a békaszőlő chips-hez például.
 
Az étlapon többek között megtalálható az algás- és az iszapos víz, az iszapkoktél, az algafagyi, a halikrapuding, a kukoricaital, a „szén” vagy a „nitrogén” – utóbbiak több összetevős italok - az első hallásra némileg furcsa nevek azonban ízletes ételeket és kortyolnivalókat takarnak – írta meg a turizmusonline.hu.
 
Fotó: Facebook.com/MagyarKonyha
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.