2023. 05. 23. - 10:30

Laborban, 3D-ben készül a halfilé

Laborban, 3D-ben készül a halfilé

Laboratóriumban termesztett, 3D technikával nyomtatott halfilé kerülhet a boltokba Szingapúrban hamarosan.

Szingapúrban, Japánban és Amerikában tervezik forgalomba hozni a laboratóriumban termesztett halfilét.
 
Ez a filé 3D-nyomtatással készül és ez izraeli biotechnológiai vállalat, a Steakholder Foods fejleszti, együttműködésben a szingapúri sejtmezőgazdasággal foglalkozó startuppal, az Umami Meats-el – tudatta az Euronews.
 
Az újdonság megdöbbentő lehet, azonban szükség van rá: a Világgazdasági Fórum (WEF) adatai arról árulkodnak, hogy az emberek egyre több halat, tenger gyümölcseit esznek szerte a világon. Ha azonban a dolgok az eddigiek szerint alakulnak, 2048-ra kevés lesz a hal az óceánokban.
 
Laboratóriumban termesztett, 3D technikával nyomtatott halfilé kerülhet a boltokba
Laboratóriumban termesztett, 3D technikával nyomtatott halfilé kerülhet a boltokba
 
Nemcsak ez, hanem a környezetvédelmi adók is szerepet játszanak abban, hogy az embereknek hasznuk lehet a laboratóriumban termesztett halételekből.
 
A csirke- és a marhahús tanulmányozása ugyanebből a szempontból már nem annyira új, hallal azonban eddig még kevés cég kísérletezett.
 
A Steakholder Foods azonban most megkezdte a haltermékek 3D-nyomtatását.
 
A hal textúrája, pelyhessége egyezik majd a valódi haléval, izom- és zsírtermesztésre pedig a veszélyeztetett fajok sejtjeit vetik be, így például az angolnáét vagy a fűrészesfogú sügérét. Ezek kerülnek bele a bioanyagba, amelyből aztán létrejön a 3D-nyomtatott halfilé - írta meg az Euronews.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.