2022. 12. 15. - 10:40

Megvannak az év legjobb magyar mézei

Megvannak az év legjobb magyar mézei

Megtartották a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivált, ahol a fajtamézek is megmérettettek: kiderült, melyek a legjobbak és ki vitte a pálmát.

Lezajlott a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál december 10-én, ahol a fajtamézek versenyét is megtartották és kiválasztották az év legjobb magyar mézét. Ez az egyetlen országos szintű megmérettetés, mely a méhészek szempontjából komoly súllyal bír – tudatta az MTI.
 
Az Év kiváló magyar méze lett 2022-ben a csővári Dian Richárd akácméze. A legjobb akácméz a hódmezővásárhelyi Hegedűs Gábor munkája, a legjobb repceméz a dunaújvárosi Gél Balázs Sándor keze munkáját dícséri, a legjobb vegyesmézet pedig a csővári Dian Gergő készítette.
 
Megvannak az év legjobb magyar mézei (a kép illusztráció)
Megvannak az év legjobb magyar mézei (a kép illusztráció)
 
A fajtaméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert hárs méze győzött, míg az egyéb fajtaméz kategóriában a pécsváradi Tojzán Zoltán facélia méze – írta meg az MTI.
 
Napraforgóméz kategóriában a nagytarcsai Jó István győzedelmeskedett. A különleges méz kategória első helyezettjének a gyulai Alb Györgyöt választották: mogyorós-csokoládés méze nagy sikert aratott.
 
Idén rekord mennyiségű, 448 minta érkezett a felhívásra, melyeket ötfős szakmai zsűri bírált el – a második körbe ezek közül 60 került be.
 
A győztesek matricával láthatják el mézüket, amely a versenyen elért fokozatot igazolja – tudatta az MTI.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.