2023. 01. 26. - 11:23

Milyen a tökéletes csokoládé? – 3D nyomtatás segített megmondani

Milyen a tökéletes csokoládé? – 3D nyomtatás segített megmondani

Gondolkodtunk már azon, milyen az igazán tökéletes csoki? A Leeds-i Egyetem kutatói most magyarázatot adtak rá és ehhez 3D-nyomtatást is használtak.

Valószínűleg minden csokoládérajongó azt szereti legjobban, ahogyan az ízletes csoki szétolvad a szájában. Ennek titkát keresték – és találták meg – a Leeds-i Egyetem kutatói – tudatta a The Guardian lap.
 
Feltárták azt a fizikai folyamatot, ami egy kocka csokoládé szájban olvadása közben végbemegy. Ehhez egy 3D nyomtatóval készített, emberi nyelvet imitáló berendezést használtak – a segítségével állapították meg, hogy szétolvadás során a csoki egy vékony, filmszerű réteget alkot a nyelven, ez kelt fantasztikusan selymes érzetet az emberekben, ami csak a csokoládé fogyasztásához kötődik.
 
Milyen a tökéletes csokoládé? – 3D nyomtatás segített megmondani
Milyen a tökéletes csokoládé? – 3D nyomtatás segített megmondani
 
Miután a zsírréteg létrejött, a csokiból kicsapódnak a szilárd kakaórészecskék, ennek is kulcsszerepe van a taktilis érzet szempontjából – számolt be a The Guardian.
 
A kutatók megállapították, hogy egy csokoládé akkor igazán felejthetetlen, ha a külső részén van a zsírréteg, mely hatékonyan befedi a kakaószemcséket. Azt az érzést ugyanis, amit a szájban olvadó csoki kelt, nem igazán a belsejében levő zsírtartalom okozza.
 
Ezért ezt mérsékelni is lehetne, a fogyasztás élményére nem volna hatással – vélik a szakemberek.
 
Mindez olyan újgenerációs csokoládék kifejlesztéséhez vezethet, amelyek bár azt az érzetet keltik, hogy magas a zsírtartalmuk, az általuk kiváltott élmény olyan, mint az eredeti - de kevesebb zsírt rejtenek és egészségesebbek - írta a The Guardian.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.