2018. 04. 20. - 10:12

Páratlan párlatok a Gyulai Pálinkafesztiválon

Páratlan párlatok a Gyulai Pálinkafesztiválon
Immár 19. alkalommal kerül megrendezésre a Gyulai Pálinkafesztivál. Április 27. és 30. között Gyula a pálinka fővárosává lép elő, a főváros kulcsa minden évben megérkezik a fesztivál megnyitójára. Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye évről évre több ezer látogatót vonz.
A közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen a gyulai várban, 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét a régióban. A fesztiválon az ország több mint 20 pálinka gyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók: természetesen képviselteti magát a „hazai”, azaz a gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Újszilváson át egészen Győrvárról is.

A fesztivál kísérőrendezvényeként országos szakmai konferencia kerül megszervezésre, „A pálinkáról másképpen” címmel. A konferencia célja, hogy a pálinka gyártókat, forgalmazókat, bérfőzőket, bérfőzetőket és magánfőzőket egy közös eseményen megszólítsák. Érdemes lesz a pálinka iránt érdeklődőknek részt venni az előadásokon, hiszen az alábbi témákat érintik:
 
• Pálinkafogyasztási szokások – Dr. Balázs Géza, nyelvész, néprajzkutató, tanszékvezető egyetemi tanár, ELTE intézetigazgató-helyettes
• A pálinka pozitív élettani hatásai – Dr. Totth Gedeon, BGE intézetvezető, főiskolai tanár, CSc
• Piaci szereplők 2018-ban – Barabás Attila, Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgató, Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke
• Eredetvédelem a termelők szolgálatában – Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár
• A pálinka, mint saját márkás termék az üzlethálózatokban – Békési Zoltán, Békési Pálinka Zrt.
• Magánfőzésről másképpen – Dr. Gyenesei István, a Brillante – 2017 Párlat verseny legeredményesebb magánfőzője
• Technikai újdonságok a lepárlásban – Lovassy György, okleveles élelmiszeripari mérnök, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOTHE cég hivatalos magyarországi képviselője.
 
A konferencia 2018. április 27-én 10.30-tól kerül megrendezésre az Erkel Hotelben, amelynek részvételi díja magánszemélyek esetében bruttó 3.500 Ft. Előzetesen regisztrálni szükséges az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen. A fesztivál igazi színfoltja a pálinka lovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig. Az erdélyi és a felvidéki lovagrend mellett hazánkból 5 lovagrend képviselteti magát ezen az eseményen, ahol fúvósok, mazsorettesek kíséretében sétálnak a lovagrendek.

Új programelemmel is bővül a rendezvény: Barack a konyhában címmel. Az alprogram a Gyulai Almásy-kastély látogatóközpontban kerül megrendezésre 2018. április 28-án, szombaton 14.00 órai kezdettel, amely során bemutatják a látogatóknak az ételek és a pálinka kapcsolatát. A 2018-as évben a barack pálinka kerül a középpontba. Minden látogató ajándékba megkapja az erre az eseményre készült receptfüzetet, amelyben Prohászka Béla ajánlásával készült ételek receptjei –fotóval illusztrálva - olvashatóak. Aki elkalauzolja a Vendégeket: 
 
• Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló –Gyulai Pálinka Manufaktúra
• Prohászka Béla –olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke
• Balogh László, cukrászmester - Kézműves Cukrászda –Cadeau Bonbon Manufaktúra

A program külön belépődíj köteles, amelynek díja 3990 Ft. Regisztráció előzetesen az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen lehetséges. A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante – 2018 Pálinka és Párlat Verseny. A versenyre mindösszesen 850 minta érkezett határon innen és határon túlról is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2018. április 27 és 30. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor, a rendezvény szombati napján. Elsőként 13.30 órától Gyulán, a Városháza Dísztermében a Kereskedelmi Főzdék számára kiírt verseny díjait adják át, majd 16.30-tól már a rendezvényen a Bérfőzetők és Magánfőzők ünnepélyes eredményhirdetését tartják meg. 

A Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyén belül két fődíj:
• Brillante – 2018 legjobb pálinkája
• Brillante – 2018 legjobb kereskedelmi főzdéje, míg a bérfőzetők és magánfőzők versenyén során az alábbi fődíjak kerülnek kiosztásra:
• Legjobb Magánfőzött Párlat
• Legeredményesebb Magánfőző
• Legjobb Bérfőzetett Párlat
• Legeredményesebb Bérfőzető
• Legeredményesebb Bérfőzde

Természetesen mindkét esetben champion, arany, ezüst és bronz minősítéseket is kapnak a benevezett tételek. A főszereplő, pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a P.Mobil, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs Bandája, Republic, Kis Grófo, Oszvald Marika, a Neoton Família Sztárjai, de lesz egy Zenevonat szuperkoncert is az LGT sztárjaival, név szerint Solti Jánossal és Karácsony Jánossal, akik mellett a kísérő zenekar kiegészül Heinz Gábor Bigával és Veress Mónika, Nikával.

Vasárnap és hétfőn családi napot tartanak a szervezők: játékos kvízműsorral, játszóházzal várják a legkisebbeket. Ezeken a napokon 12 óráig ingyenes lesz a belépés a fesztiválon! Látogasson el Ön is a gyulai Várkertbe és fedezze fel a legnemesebb hungarikumokat!
Információ: www.gyulaipalinkafesztival.hu

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.