2022. 08. 23. - 10:40

Agysérülések - Mesterséges-intelligencia-kompatibilis érzékelőeszköz segíti a megfigyelést

Agysérülések - Mesterséges-intelligencia-kompatibilis érzékelőeszköz segíti a megfigyelést

Új, mesterséges intelligencia-kompatibilis, optikai szálas érzékelőeszköz segíthet a klinikusoknak az agysérülések megfigyelésében.

Mesterséges intelligencia-kompatibilis, optikai szálas érzékelőeszközt alkottak az Imperial College London kutatói: a kifejlesztett új eszköz egyidőben képes mérni a traumás agysérülés kulcsfontosságú biomarkereit.
 
Az állati agyszöveteken végzett tesztek a szakemberek szerint ígéretesek. Eredményei azt sugallják, hogy az eszköz segíthet a klinikusoknak a jelenleg lehetségesnél jobban nyomon követni a betegség progresszióját és a páciensek kezelésre adott válaszát is - ami azt jelzi, hogy nagy lehetőségei vannak a jövőben az embereken végzett diagnosztikai kísérleteknél.
 
Azok a páciensek, akik súlyos ütést kapnak a fejükön - például közúti közlekedési balesetek során -, traumás agysérülést (TBI) szenvedhetnek el, ami vezető halálok és a rokkantság első számú kiváltó oka világszerte. Hosszú távú memória-, koncentráció- és problémamegoldási nehézségeket eredményezhet.
 
Agysérülések - Mesterséges-intelligencia-kompatibilis érzékelőeszköz segíti a megfigyelést
Agysérülések - Mesterséges-intelligencia-kompatibilis érzékelőeszköz segíti a megfigyelést
 
A traumás agysérülést a kezelés során folyamatosan szükséges ellenőrizni. Emiatt a neurokritikus ellátásban intrakraniális szondákat alkalmaznak a sérülés progressziójának kulcsfontosságú mutatóinak figyelésére – ezek az úgynevezett biomarkereknek, mint például a nyomás és az agy oxigénjének nyomon követése.
 
Néhány ilyen szonda egyszerre csak egy biomarkert képes mérni. Mások több biomarkert is monitorozhatnak, ehhez azonban több csövet kell az agyba helyezni, ami további szövetkárosodást vagy fertőzést okozhat.
 
Az Imperial College London kutatói most olyan betegfigyelő rendszert fejlesztettek ki, amellyel több biomarkert is nyomon követhetnek a traumás agysérülést követően. Az eszköz a négy biomarker egyidejű monitorozásának képességét olyan gépi tanulási algoritmusokkal ötvözi, amelyek korábbi adatokat használnak a biomarkerek koncentrációjának előrejelzésére, a kapott adatok alapján, valós időben.
 
Ha optimalizálják és bebizonyosodik, hogy alkalmas az emberi használatra, az eszköz segíthet a kórházaknak a TBI hatékonyabb nyomonkövetésében.
 
A kutatás a Matter szakfolyóiratban jelent meg.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.