2024. 01. 23. - 08:50

Biztató eredményekkel szolgál a robotitált térdrevíziós műtét

Biztató eredményekkel szolgál a robotitált térdrevíziós műtét

Robotizált térdrevíziós műtét során tárt fel új eredményeket egy tanulmány az implantátum elhelyezésével és stabilitásával kapcsolatban. Az operációnál a legmodernebb robotkaros rendszert használják.

Innovatív tanulmányról számolt be az amerikai, Nyugat-Virginia állambeli Marshall Egyetem a robotizált térdrevíziós műtét kapcsán.
 
A szakemberek az Arthroplasty Today folyóiratban tették közzé tanulmányukat, amely a robotizált ízületi pótlás alkalmazását vizsgálja a térd revíziós forgatókönyveiben - összehasonlítva a revízió előtti és utáni implantátumok helyzetét számos revíziós teljes térdízületi arthroplasztikában (TKA), a legmodernebb robotkaros rendszer használatával.
 
 
Biztató eredményekkel szolgál a robotitált térdrevíziós műtét
Biztató eredményekkel szolgál a robotitált térdrevíziós műtét
 
A retrospektív tanulmányban a Marshall Egyetem Joan C. Edwards Orvostudományi és Marshall Health Ortopéd csapata 25 revíziós térdprotézist végzett el robotizált számítógépes rendszerrel.
 
Az eljárás során a számítógép segítségével új implantátumokat helyeztek be a combcsont végére és a sípcsont tetejére, hogy biztosítsák a térd stabilitását és kiegyensúlyozottságát a teljes mozgástartományban.
 
A kutatók ezt követően gondosan összehasonlították az elsődleges implantátumok kezdeti helyzetét a robotizált revíziós implantátumok végső tervezett pozícióival, minden egyes páciens esetében, majd felmérték a milliméteres és fokos különbségeket.
 
Kis különbségeknél is jelentős segítség a robottámogatás
 
Az elemzés megállapította, hogy az implantátum helyzetének rendkívül kis változásai jelentősen befolyásolják a térdprotézis működését.
 
A revíziós műtét során végzett robottámogatás ezeket a csekély különbségeket is képes mérni.
 
A számítógépes rendszer emellett segíthet a sebésznek megjósolni, milyen méretű implantátumot használjon és abban is, hogy a stabilitás érdekében kiegyensúlyozza a térdet.
 
„A robotasszisztált sebészet megváltoztathatja a sebészek véleményét a revíziós térdprotézisről” - mondta Matthew Bullock, az ortopédiai sebészet docense és a tanulmány társszerzője.
 
Hozzátette: a robotizált sebészet nyújtotta precizitás nemcsak a műtéti folyamatot javítja, hanem a betegek állapotának jobb kimenetelét is.
 
Fertőzés mellett a térdprotézisek általában sikertelenek, mert vagy elszabadulnak a csonttól, vagy kiegyensúlyozatlanok - ami fájdalmat és instabilitást okoz. Ha ez megtörténik, a betegeknek nehézségeik lehetnek a mindennapi életben, így például a nagy távolságok legyaloglása vagy a lépcsőzés is nehéz.
 
 
A tanulmány kiemeli a protézis összehangolásának fontosságát a revíziós műtét során.
 
A kutatás potenciális előnyöket is javasol, beleértve a megfelelő méretű implantátumokat, amelyek befolyásolhatják a szalagfeszülést – ez pedig döntő fontosságú a funkcionális térdrevíziók szempontjából.
 
„Az eredmények új ajtókat nyitnak meg a térdízület revíziós plasztika területén" - mondta Alexander Caughran orvos, az ortopédiai sebészet adjunktusa és a tanulmány társszerzője. 
 
Megjegyezte: továbbra is gyűjtenek adatokat a betegek állapotának kimenetelével kapcsolatos jövőbeli tanulmányokhoz a robotizált térdprotézis után.
 
Arra számítanak, hogy a mesterséges intelligencia területén végzett további kutatások és technológiai fejlesztések továbbra is jó irányba alakítják az ortopédiai sebészet területét.
 
L.A.
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.