2024. 03. 26. - 09:35

Forgalomba kerülhet a MIRA miniatűr sebészeti robot

Forgalomba kerülhet a MIRA miniatűr sebészeti robot

Megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a Virtual Incision miniatűr MIRA sebészeti robotjára, amelyet kolektómiák során alkalmaznak.

Újabb sebészeti robot kapott engedélyt arra, hogy forgalomba kerülhessen: a közelmúltban a Virtual Incision vállalat jelentette be, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration – FDA) megadta a forgalomba hozatali engedélyt MIRA miniatürizált sebészeti robotrendszerére.
 
A hivatal a miniRAS (robottal asszisztált sebészet) rendszer alkalmazására bólintott rá, olyan felnőtteknél, akiknek kolektómiás eljárásra van szükségük – a kolektómia során a teljes vastagbelet vagy annak egy részét távolítják el, valamint a környező nyirokcsomókat.
 
A MIRA robotrendszer az FDA de novo besorolási folyamatán is átment - a megállapítások egy vizsgálati eszközmentességi (IDE) vizsgálaton alapultak.
 
Forgalomba kerülhet a MIRA miniatűr sebészeti robot - Fotó: virtualincision.com
Forgalomba kerülhet a MIRA miniatűr sebészeti robot - Fotó: virtualincision.com
 
Apró, önálló sebészeti eszköz
 
A Virtual Incision MIRA rendszere kicsi, önálló sebészeti eszközt tartalmaz. A páciens hasába egyetlen középvonali köldökmetszéssel beillesztve összetett, ún. multi-kvadráns hasi műtéteket tesz lehetővé.
 
A rendszer a meglévő, minimálisan invazív, a sebészek számára már ismert eszközöket és technikákat is használja. Összességében a MIRA nagyjából 0,90 kilót nyom.
 
A robotrendszert elkészítő vállalat szerint a tálcáról asztalra történő kialakítás a robotsebészet előnyeit nyújthatja, anélkül, hogy a műtőt az eszköz köré kellene szervezni – ami jelenleg kihívást jelent a sebészeti robotok kapcsán.
 
„A forgalomba hozatali engedély fordulópontot jelent a sebészeti robotikában, mivel jelentős mérföldkőhöz érkeztünk a miniatürizált robotsebészet megvalósításában – mondta John Murphy, a Virtual Incision elnök-vezérigazgatója. - Csapatunk több mint egy évtizede elkötelezett azon alapvető küldetés mellett, hogy minden műtő robotkész legyen.”
 
Hozzátette: akár a meglévő nagyszámítógépek kiegészítéseként, akár önálló platformként, a miniatürizálás felgyorsíthatja a robotizált sebészet alkalmazását.
 
Fotó: virtualincision.com
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.