2023. 12. 19. - 08:50

Megdöbbentő: robot szívkamrát alkottak meg a tudósok

Megdöbbentő: robot szívkamrát alkottak meg a tudósok

A szív jobb kamrájának robotmásolatát fejlesztették ki a Massachusetts-i Technológiai Intézet mérnökei, amely az élő szív dobogását és vérpumpáló működését utánozza.

Robot szívkamrát dolgoztak ki a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) tudósai.
 
A mérnökök létrehozták a szív jobb kamrájának robotmásolatát, amely képes utánozni az élő szívek dobogását és vérpumpálását.
 
A robo-kamra valódi szívszövetet kombinál szintetikus, ballonszerű mesterséges izmokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a tudósok szabályozzák a kamra összehúzódásait, miközben megfigyelik a természetes billentyűk és más bonyolult szerkezetek működését.
 
A mesterséges kamra „hangolható”, ezért egészséges és a beteg állapotokat egyaránt képes utánozni. 
 
Megdöbbentő: robot szívkamrát alkottak meg a tudósok
Megdöbbentő: robot szívkamrát alkottak meg a tudósok
 
A kutatócsapat úgy manipulálta a modellt, hogy az szimulálja a jobb kamrai diszfunkció körülményeit, beleértve a pulmonális hipertóniát és a szívinfarktust, avagy szívrohamot.
 
A modellt kardiális eszközök tesztelésére is használták. A csapat például beültetett egy mechanikus szelepet, hogy kijavítsa a természetes és hibás szelep működését - majd megfigyelte, hogyan változott a kamra pumpálása ennek eredményeként.
 
A tudósok úgy vélik, az új robotizált jobb kamra (az RRV) reális platformként használható a jobb kamrai rendellenességek tanulmányozására, valamint az ilyen rendellenességek kezelésére szolgáló eszközök és terápiák tesztelésére.
 
„A jobb kamra különösen érzékeny a diszfunkciókra az intenzív osztályra került személyeknél, különösen a gépi lélegeztetésben részesülőknél” – mondta el Manisha Singh, az MIT Orvostechnikai és Tudományos Intézetének (IMES) posztdoktora.
 
Hozzátette: az RRV szimulátor a jövőben felhasználható a mechanikus lélegeztetés jobb kamrára gyakorolt hatásainak tanulmányozására, valamint stratégiák kidolgozására a jobb oldali szívelégtelenség megelőzésére ezeknél a veszélyeztetett pácienseknél.
 
Singh és kollégái a Nature Cardiovascular Research szaklapban számoltak be az új ígéretes új modellről.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.