2022. 09. 28. - 11:51

Mesterséges intelligencia – Digitális tetoválások váltják fel az orvosi műszereket

Mesterséges intelligencia – Digitális tetoválások váltják fel az orvosi műszereket

A technológia-alapú tetoválások orvosi riasztásokat generálhatnak és megmenthetik az életedet!

 

Az elmúlt években a viselhető eszközök és az elektronikus tetoválások egyre népszerűbbek lettek. Képesek segíteni abban, hogy a létfontosságú orvosi műszerek ne zavarják annyira a betegek életét. Az orvosi technológia egyre kisebb és okosabb, és ez alól az elektronikus tetoválások sem kivételek. Ezeket a nedves bőrre helyezik és általában néhány napig vagy letörlésükig megmaradnak. Ideiglenesek, de nyomon követhetik a létfontosságú biomarkereket, például a vérnyomást, a pulzusszámot, a folyadékbevitelt, a vércukorszintet és még sok mást. Olyan létfontosságú információkat is nyomon követhetnek a viselőjéről, amelyek hasznosak lehetnek az orvosok számára.
 
A tetoválások egy folyékony fémötvözet felhasználásával készülnek, amely képes ultravékony áramkörök nyomtatására. A fémet hajlítani, hajtogatni és csavarni lehet anélkül, hogy az áramkörök megsérülnének. Ezenkívül a fémet arany nanorudakkal borítják, amelyek képesek adatokat küldeni a mobiltelefonokra. Nem igényelnek elemet, és akár két hétig is kitartanak.
 
Össztattoo
 
 
Mesterséges intelligencia – Digitális tetoválások váltják fel az orvosi műszereket
 

A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült

 

 
A betegek egyre gyakrabban használnak technológiai alapú tetoválásokat egészségi állapotuk kezelésére. Az egyik páciens például egy szívet ábrázoló digitális tetoválást nyomtatott a mellkasára. Ez figyelte a szívritmusát, és az adatokat elküldte a mobiltelefonjára. Egy másik beteg karján egy fa digitális tetoválása volt, mely nyomon követte a folyadékbevitelét. Egy harmadik beteg kezére egy mosolygó arcot ábrázoló tetkó került, amely a vérnyomását mérte.
 
Az orvosok is kezdik használni a technológiai alapú tetoválásokat betegeik egészségi állapotának megfigyelésére, dokumentálására. Az egyik orvos egy EKG-monitor elektronikus tetoválását nyomtatta a mellkasára. Ez a monitor követte a szívritmusát, és az adatokat a számítógépére irányította át. Egy másik orvos egy inzulinpumpát ábrázolót nyomtatott a karjára. Ez a pumpa figyelte a vércukorszintjét, és jelzett, ha ez nem volt megfelelő.
 
A technológia fejlődésével várhatóan egyre több és több technológiai alapú tetoválással találkozhatunk majd. Kényelmes módot kínálnak a betegek számára, hogy nyomon követhessék egészségi állapotukat anélkül, hogy külön eszközöket vagy érzékelőket kellene viselniük. Ráadásul viszonylag megfizethetőek és könnyen használhatóak. Ezen okok miatt a technológia-alapú tetoválások gyorsan népszerűvé válnak az emberek számára az egészségük kezelésének egyik módjává.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.