2022. 10. 18. - 10:00

Összeköti a betegeket a célzott rákterápiákkal a számítógép

Összeköti a betegeket a célzott rákterápiákkal a számítógép

Segít összekötni a megfelelő betegeket a célzott terápiákkal egy új számítógépes platform, ami sokkal jobb kimenetelhez vezethet a páciensek állapota szempontjából.

Mivel egyre több, a genomiális elváltozásokat célzó terápia kerül klinikai vizsgálatokba, különösen nagy kihívást jelenthet a betegek összekapcsolása olyan vizsgálatokkal, amelyek számukra megfelelőek.
 
A Dana-Farber Rák Intézet most kifejlesztett egy számítógépes platformot, amely egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a párosítási folyamatot –a tervezők egy új tanulmányban számoltak be az újdonságról.
 
A MatchMiner nevű platform segít a klinikusoknak és a klinikai kutatóknak megtalálni a potenciális egyezéseket a betegek és a daganatok genetikai elváltozásain alapuló, célzott terápiás vizsgálatok között.
 
A Dana-Farbernél eltöltött ötéves időszak során nagyjából minden ötödik páciens egyezett bele a precíziós gyógyszerekkel végzett vizsgálatokba - a MatchMinerben genomikai adatokkal rendelkező betegek köréből.
 
Összeköti a betegeket a célzott rákterápiákkal a számítógép
Összeköti a betegeket a célzott rákterápiákkal a számítógép
 
Ez több mint 20 százalékkal gyorsította fel a betegek bevonását az ilyen jellegű vizsgálatokba – állapították meg a Precision
Oncology című folyóiratban publikált tanulmány szerzői.
 
„A páciensek daganatainak genomiális elváltozásokra való profilozása a rákellátás széles körben elterjedt részévé vált, különösen, hogy az ilyen elváltozásokat célzó új gyógyszereket klinikai vizsgálatokba kezdik, vagy rákterápiaként hagyják jóvá – mondta el Tali Mazor, PhD, a tanulmány társszerzője Harry Klein PhD mellet. - A növekvő számú genomikai adat és a precíziós orvoslási kísérletek növekvő számának kombinációja egyfajta elszakadást hozott létre. Nehéz feladat lehet megtalálni a megfelelő vizsgálatot minden egyes páciens számára. A MatchMiner segít áthidalni ezt a szakadékot.”
 
A platform, amelyet a Dana-Farber Knowledge Systems Group fejlesztett ki, Ethan Cerami PhD és Michael Hassett orvos közbenjárásával, kiterjedt genomiális elemzési és klinikai kutatási programokra támaszkodik.
 
Az elmúlt évtizedben az intézetben több mint 40 ezer páciens daganatos szövetének elemzését végezték el, több mint 400 rákkal kapcsolatos génváltozás esetére.
 
Az intézet és partnerei több ezer klinikai vizsgálatot vezetnek vagy vesznek ezekben részt. 2017 óta csaknem 450 olyan volt, amelyekben célzott terápiák is szerepeltek. A 2016-ban indult MatchMiner összekapcsolja ezeket a rendszereket, hogy segítse a páciensek megfelelő vizsgálatait.
 
„A MatchMiner-t egy onkológus vagy más klinikus használhatja, hogy megvizsgálja az egyes betegek vizsgálati lehetőségeit – jegyezte meg Klein. - Vagy egy kísérleti csoport, amely felhasználhatja azt a potenciális kísérleti résztvevők azonosítására, egy genomikus szűrő felállításával, amely a jelölteket meghatározott genomiális kritériumok alapján szűri.”
 
A legtöbb más megfelelő platformmal ellentétben, amelyeket egyetlen rákközpontban való használatra terveztek, a MatchMiner nyílt forráskódú, így más intézmények is adaptálhatják.
 
Amint az új próbaverziók megnyílnak a Dana-Farbernél, egy kurátor felülvizsgálja őket, hogy kiderüljön, be kell-e venni őket a MatchMinerbe, így biztosítva a platform naprakészségét. 2021 márciusáig 354 precíziós gyógyszertesztet integráltak a MatchMinerbe.
 
Az új tanulmány során a kutatók elemezték a beiratkozási adatokat a Dana-Farbernél végzett precíziós gyógyszerkísérletekre, hogy megállapítsák, vajon a MatchMiner felgyorsította-e a megfelelő vizsgálat megtalálását azon betegek esetében, akiknek a daganatait genomiálisan jellemezték.
 
A kutatók 166 olyan esetet találtak, amikor a platform potenciális egyezést azonosított a páciens és a vizsgálat között és a vizsgálócsoport vagy a beteg onkológusa megnézte az egyezést – ezután a páciens beleegyezését adta a vizsgálathoz.
 
A platform hatásának további felmérése érdekében a kutatók összehasonlították a „beleegyezésig eltelt időt” – azaz a daganat genetikai profilalkotása és a páciens beleegyezése között eltelt időt – a MatchMineren keresztül szerzett 166, illetve a nélkül szerzett 353 beleegyezés esetében.
 
„Kiderült, hogy a MatchMiner csoport esetében 55 nappal gyorsabb volt a beleegyezés ideje, mint a nem MatchMiner csoportnál, ami 22 százalékos javulást jelent” – mondja Klein.
 
A MatchMiner nemcsak a páciens daganatának molekuláris jellemzői, hanem a páciens kora és a daganat típusa alapján is összekapcsolja a betegeket a kísérletekkel.
 
Egyéb vizsgálati kritériumok, mint például a tumor stádiumát, a korábbi kezelést és a beteg általános egészségi állapotát nem veszik figyelembe a páciens-próba egyezés során. Ennek eredményeként a MatchMiner által javasolt mérkőzések előzetesek és nyomon kell követni őket, hogy a betegek megfeleljenek a vizsgálati kritériumoknak.
 
„A MatchMiner kiindulópontot biztosít a megfelelő vizsgálatok megtalálásához, olyan betegek számára, akiknek daganatai meghatározott genetikai változásokat mutattak” – mondta el Mazor.
 
Hozzátette: a platform tervezői azon fognak dolgozni, hogy kibővítsék a képességeit, átfogóbb párosítást hozzanak létre.
Kenneth Kehl-lel, az MPH orvosával együttműködve a MatchMiner mesterséges intelligencia-alapú előrejelzéseket tesztel, hogy jobban azonosítsa azokat a betegeket, akiknek hamarosan új terápiás lehetőségre, például klinikai vizsgálatra lehet szükségük.
 
L.A.

 

https://millennium-egeszsegkozpont.hu/

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.