2022. 08. 30. - 11:00

Számos terhet vesz le a sebészekről - Önállóan műt a Symani robotikai rendszer

Számos terhet vesz le a sebészekről - Önállóan műt a Symani robotikai rendszer

Kivezeti a sebészt a műtéti területről a Symani sebészeti robotikai rendszer, amely mikrosebészeti műveleteket hajt végre a betegeken.

Két hónap alatt 5 operációt hajtottak végre a Münsteri Egyetem Mozgásszervi Orvostudományi Központjának kutatói egy új robotikai eszköz segítségével. A Symani rendszer teljes mértékben robottal támogatott mikrosebészeti műveleteket hajt végre a pácienseken.
 
A rendszer keretében az orvosok egy speciálisan mikrosebészetre tervezett, egyedi műtőrobotot alkalmaznak, amely robotmikroszkóppal van hálózatba kötve. Ez a két robot lehetővé teszi, hogy a sebész teljesen kikerüljön a műtéti területről.
 
„Az új műveleti módszer megoldja számunkra, hogy sokkal finomabban és precízebben dolgozzunk, mint ami a hagyományos műveleti technikákkal lehetséges lenne - mondta Maximilian Kückelhaus, a csapat vezetője. - Ennek eredményeként kevesebb szövet pusztul el és a betegek gyorsabban gyógyulnak.”
 
Számos terhet vesz le a sebészekről - Önállóan műt a Symani robotikai rendszer
Számos terhet vesz le a sebészekről - Önállóan műt a Symani robotikai rendszer
 
A Symani Surgical rendszer számos műtéthez használható - beleértve az emlőrákos betegek komplex emlőrekonstrukcióját és a balesetet szenvedett betegek szövetátültetéseit.
 
Segítségével a sebészek a legfinomabb anatómiai struktúrákat is összekapcsolhatják - például az erek idegeit vagy a nyirokereket, amelyek átmérője gyakran mindössze 0,3 mm.
 
Az operáció során a robot elektromágneses mezőt és joysticket használ az emberi kéz mozgásának utánzására. A robot imitálja a műtétet végző sebész mozdulatait, azok méretét azonban az apró műszerekkel akár 20-szorosára is le tudja csökkenteni. A folyamat teljesen megszünteti az emberi kéz remegését.
 
A robotmikroszkóp ezután csatlakozik a műveleti robothoz. A mikroszkóp mutatja a területet, amelyet egy 3D kiterjesztett valóság fejhallgatóval kezelnek, két nagy felbontású monitorral.
 
A fejhallgató távcsővel rendelkezik, amely egyesíti a valós világot a virtuális információkkal. Ez megoldja a sebész fejmozgásának rögzítését és átvitelét a robotra, ami bonyolult látószögeket tesz lehetővé. Az orvos a kezek használata nélkül is hozzáférhet a menükhöz és végrehajthat funkciókat.
 
A rendszer a sebészek számára azt is megengedi, hogy lazább testtartást tartsanak fenn az operáció során – ami nem kis előny, hiszen több órán keresztül is megerőltető testhelyzetben lehetnek a műtét alatt.
 
„Mivel immár távolról is tudunk operálni betegeket, sokkal jobb az ergonómiánk – mondta Tobias Hirsch, a Münsteri Egyetem plasztikai sebészeti tanszékének munkatársa. – Ez megvéd minket a fáradtságtól, ami azt jelenti, hogy a koncentrációnk több órán át megmarad. Még a rendszerekkel kapcsolatos kezdeti vizsgálatok során - mielőtt használni kezdtük volna őket - megerősíthettük a működés minőségére és az ergonómiára gyakorolt ​​pozitív hatásokat.”
 
A Kückelhaus és Hirsch vezette csapat tervei szerint folytatja az operációkat a következő időszakban, s olyan adatokat gyűjtenek, amelyeket a tudományos vizsgálatok során értékelnek majd.
 
Fotó: mmimicrocom.com
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.