2022. 10. 11. - 10:00

Szupermikrosebészethez nyújt még kisebb robotműszereket egy cég

Szupermikrosebészethez nyújt még kisebb robotműszereket egy cég

Az eddigieknél is kisebb robotműszerekkel rukkolt elő a Medical Microinstruments, amelyeket az összetett „szupermikrosebészethez” lehet alkalmazni.

Egyre miniatűrebb eszközökkel állnak elő a robotikai vállalatok, amelyeket a sebészetben lehet alkalmazni.
 
A mikrosebészeti eszközöket fejlesztő Medical Microinstruments robotikai cég piacra dobta új Supermicro NanoWrist műszereit, a Symani Surgical System rendszerhez, amelyet kifejezetten a mikrosebészet kihívásainak kezelésére alkottak meg.
 
Az új szupermikro tűtartót és tágítót a közelmúltban használták klinikai eljárások során Zürichben, Firenzében és Salzburgban - sikeres eredménnyel.
 
Simon Enzinger orvos, DDS, a Salzburgi Egyetemi Kórház Száj- és Állcsontsebészeti Osztályának sebésze az új műszereket egy, részleges glossectomiának nevezett eljárásban alkalmazta, hogy kicserélje a páciens nyelvének egy részét, amelyet rák miatt kellett eltávolítani.
 
Szupermikrosebészethez nyújt még kisebb robotműszereket egy cég
Szupermikrosebészethez nyújt még kisebb robotműszereket egy cég
 
Az átültetett szövetben a véráramlás visszaállítása érdekében dr. Enzingernek össze kellett kötnie a radiális kollaterális artéria ágát a pajzsmirigy artéria felső részével, amely mindössze 0,8 mm átmérőjű és nehezen hozzáférhető helyen található.
 
„Láthattuk már a Symani és a NanoWrist műszerek előnyeit a kézügyesség és az irányítás javításában – mondta el dr. Enzinger. - Az új szupermikro műszerhegyek még kisebbek és kifinomultabbak, jelentősen megkönnyítve az egy milliméternél kisebb átmérőjű dolgok pontos összekapcsolását. Úgy gondolom, ez kibővíti a perforátortól perforátorig terjedő lebenyek alkalmazásának lehetőségét, ami rövidebbé és kevésbé invazívvá teszi ezeket a műtéteket.”
 
Az MMI Supermicro NanoWrist műszerei már kaphatók kereskedelmi forgalomban az Európai Unióban.
 
Az új műszerek hegye feleakkora széles, mint az MMI szabványos mikroműszerei, kúpos kialakítású, amely az egy milliméternél kisebb átmérőjű erek összekapcsolására optimalizált és finoman megtartja a 10-0 és 12-0 közötti varratokat.
 
A mikrosebészet nagyon kicsi anatómiai részek, például artériák, vénák, csatornák vagy idegek manipulálására, varrására alkalmazható. Ezek az eljárások nagy vizuális nagyítást és speciális precíziós műszereket, valamint fejlett finommotorikus készségeket igényelnek.
 
A szupermikrosebészet még kisebb léptékű. A Symani lehetővé tette a nyiroksebészetet, mert olyan precizitást adott, amelyet nem minden sebész képes kivitelezni - még nagyfokú képzéssel sem, amikor rendkívül kicsi ereket varr kézzel.
 
„Új szupermikro műszereink piacra dobása jelentős mérföldkő, mivel feszegetjük a robotsebészet határait, hogy még olyan kisebb ereket is kezeljünk, amelyeket kevés sebész tud kézzel csatlakoztatni" – mondta el Mark Toland, az MMI vezérigazgatója.
 
Hozzátette: izgatottak, amiért innovatív megoldásaik lehetővé teszik majd, hogy több sebész végezzen mikrosebészeti technikákat, elősegítik továbbá a betegek szupermikrosebészetekhez való hozzáférését, olyan krónikus betegségek esetén, mint a nyiroködéma. Ez a megterhelő állapot 250 millió embert érint világszerte.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.