2023. 09. 13. - 13:00

Mozgó szemekkel készült egy 3D-nyomtatott ruha

Mozgó szemekkel készült egy 3D-nyomtatott ruha

Meghökkentő kreáció: 3D-nyomtatott, mozgó szemekkel ellátott ruhát készített egy holland dizájner, amely még agy-érzékelőkkel is fel van szerelve.

Anouk Wipprecht holland tervező a divat és a technológia metszéspontját kutatja. Ezt hűen ábrázolják meglehetősen szokatlan kreációi. Készített már pókruhát, amely védi a viselője személyes terét és ketrecruhát is, amelybe áramot vezetett. Legutóbb egy 3D-nyomtatott ruhát tervezett, hordható szemgolyókkal, amelyek az agyi aktivitástól függően mozognak. A kreálmányt az Ars Electronica Fesztiválon mutatták be, amelyet szeptember 6. és 11-e között tartottak meg az ausztriai Linzben. Fotó: Instagram.com/Anouk Wipprecht
 
Az elme által vezérelt digitális szemek valós időben mérik a ruha viselőjének kognitív terhelését és aktivitását - megmutatva, mekkora ingert kap az agya pillanatnyilag.
 
A mozgó szemekkel ellátott, 3D-nyomtatott ruha célja, hogy bemutassa a közvetlen összefüggéseket a viselő agya és cselekedetei között, illetve, hogy miként reagál a mozgássorozatra.
 
Az aggyal irányított 3D-nyomtatott ruha a ScreenDress nevet kapta - egy agy-számítógép interfészen keresztül működik.
 
Az egyes szemgolyókban lévő chipkészletek – melyeket a Medical Engineering GmbH-val együtt tervezett a dizájner – az agyi aktivitást rögzítő elektroencefalogram érzékelőhöz csatlakoznak.
 
Az együttest a PTC Onshape tervezőszoftverével állítják elő és a HP Inc.-vel nyomtatják.
 
Összességében a szoftverfelület gépi tanulást alkalmaz a viselő szellemi terhelésének becslésére, a ruhadarab faragott nyakrészéből kiálló, 6 kör alakú kijelző pedig valós időben mutatja a munkaterhelést.
 
Fotó: Instagram.com/Anouk Wipprecht
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.