2013. 07. 16. - 09:01

A letört fogakról - mitől történhet, mivel előzhető meg, hogyan kezelhető

A letört fogakról - mitől történhet, mivel előzhető meg, hogyan kezelhető

Egy letört fog igen sok kellemetlenséget okozhat. Miért törnek le a fogak, és hogyan lehet őket kezelni? Erről kérdeztük ma Dr. Fülöp Papp Mártát, a Naturadent vezető fogorvosát.

Mitől törhet le egy fog?

Egy fog több okból törhet le. Egyik oka lehet, hogy annyira szuvas, hogy a falai meggyengültek, vagy azért gyengült meg, mert gyökérkezelt, és már nincs vérellátása. Ilyenkor a fog rideggé válik, és ki van téve erősebb harapások esetén annak a veszélynek, hogy letörhet. Másik gyakori oka lehet az, hogy a fog tömése túl magas, így ráharapáskor mindig ő az, aki a legmagasabb, őt éri a legnagyobb terhelés. Ez idővel a fog megrepedéséhez, majd letöréséhez vezethet.Vannak olyan esetek is azonban, amikor nem a tömés magassága, hanem a harapás helyzete az, ami túl sok nyomást gyakorol adott fogakra. Végül okozhatja fogunk letörését nap közbeni szorítás, vagy éjszakai csikorgatás is, melyet sajnos nem tudunk “kikapcsolni”, ugyanis nem álmunkban tudunk róla. A harmadik ok lehet az, amikor baleset következtében törik le a fog, nem bírva a nyomást, ami ráhelyeződik, illetve az ütést nem tudja elviselni, amit kap. Ilyenkor még alaposabban és körültekintőbben kell eljárnunk. Nagyon meg kell vizsgálni a fog környezetét is, a szomszédos fogakat, de a legjobb, ha az egész fogsort alapos górcső alá vesszük.

Milyen problémákhoz vezethet egy letört fog?

Egy éles, letört fog a szájban okozhat traumát a nyelvnek, illetve a nyálkahártyának is. A nyelvet folyamatos karcolások érhetik, mely ezáltal nem tud begyógyulni. Ebből később kialakulhat seb, illetve duzzanat a nyelven, amely igen fájdalmas lehet. A letört fog azonban nemcsak a szájüreg többi részére jelent veszélyforrást, ugyanis ha nagyobb darab tört le belőle, és már nem ér össze a vele szemben elhelyezkedő foggal, akkor nem tud részt venni a rágásban. Az egészséges emésztés feltétele, hogy az ételeket a szájban úgymond előkészítsük, azaz megrágjuk. Ehhez minél több fogpár (egymással szemben elhelyezkedő fog) szükséges.Azonban nem csak a rágás szempontjából fontos, hogy legyen párja a szemben lévő fognak. Ha a szemben lévő fog nem érzékeli, hogy van párja, akkor „elkezdi keresni a párját” és szépen lassan elkezd kiemelkedni a helyéről, így a letört fog pótlásakor a párját is kezelni kell, hogy a harapás ismét tökéletes legyen.

Aranyosan hangzik ez a “keresi a párját” dolog.

Igen, aranyos, és okos is. A szervezetünk így van megalkotva. A fog tudja, hogy az eredeti állapot az volt, hogy összeért egy másik foggal rágás közben. Ha ez megszűnik, akkor automatikusan vissza akarja állítani a helyzetet, ezért “keresi” a találkozási pontot.

Milyen problémákat okozhat még?

Az előbb említett eseteken kívül természetesen problémát okozhat az is, ha a fog azért tört le, mert szuvas volt. Ebben az esetben a nyílt fog jobban ki van téve baktériumoknak, lepedéknek, ezáltal begyulladhat, és panaszos lehet. Ugyanez a helyzet a már gyökérkezelt foggal. Ugyan a csatornák egy gumiszerű anyaggal le vannak szigetelve, de a baktériumoknak így is ki van téve.

Hogyan kezelitek a letört fogakat?

Először megvizsgáljuk, hogy milyen mértékű és milyen okú törésről van szó. Aztán mindenképp kell készítenünk egy röntgenfelvételt, hogy megnézzük kialakult-e gyulladás a gyökérnél.A diagnózis után kezelési tervet készítünk, és konzultálunk a pácienssel. A kezelési lehetőségek közül a pácienssel közösen választunk, majd megkezdjük a fog gyógyítását. Amennyiben a szuvasodás elérte az ideget, gyökérkezelésre van szükség. A gyökérkezelt fogat 3 hónapig kontroll alatt tartjuk, majd elkészül rá az onlay, ami egy fogtechnikus által készített kerámia és műanyag alapú betét. Ez nagyon fontos, ugyanis mint az elején említettem a gyökérkezelt fogak igen gyengévé válnak, így ha nem egy erős betét kerül rá, hanem csak egy tömés, akkor fennáll a veszélye egy újabb törésnek, mely lehet, hogy már olyan mértékű, hogy csak korona pótolhatja a hiányzó részeket, illetve bizonyos esetekben már nem lehet megmenteni, és el kell távolítani.

Ha egy harapás okozta kisebb törésről van szó, akkor esztétikus tömőanyaggal pótoljuk, majd mindenképp javasoljuk páciensünknek, hogy konzultáljon fogszabályzó szakorvosunkkal, ugyanis a harapás miatt a fog nagy eséllyel újra- és újra le fog törni. Azokban az esetekben, amikor a törés harapáshoz köthető (csikorgatás, szorítás, helytelen harapás) mindenképp javasolt a konzultáció fogszabályzó szakorvossal.

A szorítás és csikorgatás okozta törések már egy nap közben is hordható sínnel kiküszöbölhetőek. A harapás helyreállítás azonban lehet hosszadalmasabb folyamat, bizonyos esetekben rögzített fogszabályzó készülék viselése javasolt. A kezelés időigényessége azonban mindenképp kamatozik, ugyanis a fogak helyes pozícióba állításával megelőzhetjük a fogak további letörését, illetve drágább munkák (hidak, koronák) sérülését.

Részben válaszolt is a következő kérdésemre, hogy hogyan előzzük meg a letörést, hiszen a sín és fogszabályzás már preventív megoldások lehetnek. Mi a helyzet a szuvas és gyökérkezelt fogakkal?

Én azt javaslom - amit szinte minden esetben elmondok - hogy látogassunk el félévente fogorvoshoz kontrollra, mert ekkor kiszűrhetjük a lehetséges problémákat. A fog nem fog letörni, ha időben észrevesszük, hogy szuvas, a régebben, nem általunk gyökérkezelt fogakra készíthetünk onlayt, így ők is biztonságban lehetnek. Ezen kívül természetesen a harapást is ellenőrizni tudjuk, így azt is helyre lehet állítani, mielőtt a fogak látnák a kárát. Egy páciensem mesélte,hogy gyerekkorában annyira félt a fogorvostól, hogy inkább háromhavonta ellátogatott hozzá, mert úgy gondolta, annyi idő alatt biztosan semmi nem történhet, és nem fog izgulni vizsgálat előtt.

Nos, ez is egy megoldás lehet a szorongás elkerülésére, de azt hiszem, aki már volt nálunk egyszer, az többet nem fog félelemmel visszatérni. Ezt tapasztalatból mondhatom.
Várunk mindenkit szeretettel és sok-sok gondoskodással a Fővám téren, a Naturadent biológiai és esztétikai fogászaton.

Naturadent
a természet erejével a fogak megmentéséért

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.