2017. 04. 20. - 09:10

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Úgy tűnik, kicsit másképp étkeztek a Paranthropus korai homininek, mint azt eddig gondolták a kutatók – Mindez kelet-afrikai homininek fogainak tanulmányozása során derült ki.

Kelet-afrikai homininektől származó fosszilis fogak kopásmintáinak elemzése alapján kiderült, hogy a Paranthropus aethiopicus és a Paranthropus boisei étrendje jóval lágyabb volt, mint azt korábban hitték a kutatók – erről egy 2016-os tanulmány számolt be, a Plos One szaklapban, a Barcelonai Egyetem munkatársa, Laura Monica Martinez tollából.

Mást ettek az őseink, mint hittük?

Mást ettek az őseink, mint hittük?

A korai homininek Paranthropus nemzetségének e két faja egy ideig együtt élt a korai Homo fajokkal, beleértve a H. ergaestert. Ám úgy tűnik, különböző étkezést folytattak. Egy korábbi izotópelemzés azt a feltételezést támogatta, hogy miközben a H. egaster – melynek viszonylag kis állkapcsa és fogai voltak, sok húst fogyasztott, a Paranthropus fajok alacsonyabb és masszívabb állkapoccsal, őrlőfogakkal, valamint nagyobb rágófelülettel éltek, ezért nagyobb mennyiségben ettek rostos táplálékot, növényeket például.

Ugyanakkor, a fogak kopásmintáinak vizsgálata mindezt nem támasztotta alá.

A kérdést a kutatók további fogminták gyűjtésével igyekeztek megválaszolni – a fogak kopásának mikroszkopikus elemzésével.

A mikroszkopikus karcolásokat 167 fosszilis példányon vizsgálták, a korai Homo fajok és Paranthropusok esetében, amelyek Kenyából, Etiópiából és Tanzániából származtak.

A kutatók szerint az előző izotópos bizonyítékokkal szemben a P. aethiopicus és a P. boisei fogainak felületein annak nyoma található meg, hogy ezek a fajok kevésbé fogyasztottak abrazív ennivalót, törékeny növényeket például – ez összhangban lenne az izotópiás és fogászati bizonyítékokkal.

A H. ergaster esetében valószínű, hogy ezek viszont jóval abrazívabb ennivalót ettek, mint a kutatók eddig gondolták. Azaz, ez arra utal, hogy a korai Homo fajok szintén váltottak étrendet: áttértek növényekre.

Kapcsolódó cikk:

 

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.