Szépségfogászat - Lézerfogászat

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Úgy tűnik, kicsit másképp étkeztek a Paranthropus korai homininek, mint azt eddig gondolták a kutatók – Mindez kelet-afrikai homininek fogainak tanulmányozása során derült ki.

Kelet-afrikai homininektől származó fosszilis fogak kopásmintáinak elemzése alapján kiderült, hogy a Paranthropus aethiopicus és a Paranthropus boisei étrendje jóval lágyabb volt, mint azt korábban hitték a kutatók – erről egy 2016-os tanulmány számolt be, a Plos One szaklapban, a Barcelonai Egyetem munkatársa, Laura Monica Martinez tollából.

Mást ettek az őseink, mint hittük?

Mást ettek az őseink, mint hittük?

A korai homininek Paranthropus nemzetségének e két faja egy ideig együtt élt a korai Homo fajokkal, beleértve a H. ergaestert. Ám úgy tűnik, különböző étkezést folytattak. Egy korábbi izotópelemzés azt a feltételezést támogatta, hogy miközben a H. egaster – melynek viszonylag kis állkapcsa és fogai voltak, sok húst fogyasztott, a Paranthropus fajok alacsonyabb és masszívabb állkapoccsal, őrlőfogakkal, valamint nagyobb rágófelülettel éltek, ezért nagyobb mennyiségben ettek rostos táplálékot, növényeket például.

Ugyanakkor, a fogak kopásmintáinak vizsgálata mindezt nem támasztotta alá.

A kérdést a kutatók további fogminták gyűjtésével igyekeztek megválaszolni – a fogak kopásának mikroszkopikus elemzésével.

A mikroszkopikus karcolásokat 167 fosszilis példányon vizsgálták, a korai Homo fajok és Paranthropusok esetében, amelyek Kenyából, Etiópiából és Tanzániából származtak.

A kutatók szerint az előző izotópos bizonyítékokkal szemben a P. aethiopicus és a P. boisei fogainak felületein annak nyoma található meg, hogy ezek a fajok kevésbé fogyasztottak abrazív ennivalót, törékeny növényeket például – ez összhangban lenne az izotópiás és fogászati bizonyítékokkal.

A H. ergaster esetében valószínű, hogy ezek viszont jóval abrazívabb ennivalót ettek, mint a kutatók eddig gondolták. Azaz, ez arra utal, hogy a korai Homo fajok szintén váltottak étrendet: áttértek növényekre.

Kapcsolódó cikk:

 

B.A.

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >