Szépségfogászat - Lézerfogászat

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Úgy tűnik, kicsit másképp étkeztek a Paranthropus korai homininek, mint azt eddig gondolták a kutatók – Mindez kelet-afrikai homininek fogainak tanulmányozása során derült ki.

Kelet-afrikai homininektől származó fosszilis fogak kopásmintáinak elemzése alapján kiderült, hogy a Paranthropus aethiopicus és a Paranthropus boisei étrendje jóval lágyabb volt, mint azt korábban hitték a kutatók – erről egy 2016-os tanulmány számolt be, a Plos One szaklapban, a Barcelonai Egyetem munkatársa, Laura Monica Martinez tollából.

Mást ettek az őseink, mint hittük?

Mást ettek az őseink, mint hittük?

A korai homininek Paranthropus nemzetségének e két faja egy ideig együtt élt a korai Homo fajokkal, beleértve a H. ergaestert. Ám úgy tűnik, különböző étkezést folytattak. Egy korábbi izotópelemzés azt a feltételezést támogatta, hogy miközben a H. egaster – melynek viszonylag kis állkapcsa és fogai voltak, sok húst fogyasztott, a Paranthropus fajok alacsonyabb és masszívabb állkapoccsal, őrlőfogakkal, valamint nagyobb rágófelülettel éltek, ezért nagyobb mennyiségben ettek rostos táplálékot, növényeket például.

Ugyanakkor, a fogak kopásmintáinak vizsgálata mindezt nem támasztotta alá.

A kérdést a kutatók további fogminták gyűjtésével igyekeztek megválaszolni – a fogak kopásának mikroszkopikus elemzésével.

A mikroszkopikus karcolásokat 167 fosszilis példányon vizsgálták, a korai Homo fajok és Paranthropusok esetében, amelyek Kenyából, Etiópiából és Tanzániából származtak.

A kutatók szerint az előző izotópos bizonyítékokkal szemben a P. aethiopicus és a P. boisei fogainak felületein annak nyoma található meg, hogy ezek a fajok kevésbé fogyasztottak abrazív ennivalót, törékeny növényeket például – ez összhangban lenne az izotópiás és fogászati bizonyítékokkal.

A H. ergaster esetében valószínű, hogy ezek viszont jóval abrazívabb ennivalót ettek, mint a kutatók eddig gondolták. Azaz, ez arra utal, hogy a korai Homo fajok szintén váltottak étrendet: áttértek növényekre.

Kapcsolódó cikk:

 

B.A.

Tom Hardy a valóságban is hős

Tom Hardy a valóságban is hős

A jóképű sztár a minap igazi hőstettet vitt véghez, ugyanis elkapott egy tolvajt.   
Nem segít a hátfájáson a meditáció?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

A tudatosság rövid távon valóban segít a fájdalmakon, de hosszútávon kevésbé – mutattak rá a kutatók, hozzátéve: egyeseknél jobban működhet,mint másoknál.
Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

A népszerű énekes vadonatúj albumának első részleteit „csepegteti”: Zayn Malik a Still Got Time című, legutóbbi dalához készített videóklipet.
Jennifer Lopeznek első este nem kellett a pasija

Jennifer Lopeznek első este nem kellett ...

Régóta nem titok, hogy a gyönyörű, kétgyermekes énekesnőnek új szerelme van, Alex Rodriguez személyében – JLo azonban Ellen DeGeneres showjában elmesélte, hogy ...
Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az...

Az édesített üdítők hátrányos tulajdonságairól már nem egyszer hallhattunk – Ám a legújabb kutatások szerint a demencia és a stroke esélyének növeléséhez is hoz...
Zsírt használnának a hegmentes gyógyulásért?

Zsírt használnának a hegmentes gyógyulás...

Olyan módszert fedeztek fel az orvosok, mellyel valósággal „manipulálni” tudják a sebek gyógyulását. Úgy mehet végbe, akár a bőr regenerálódása és nem a hegesed...
Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Valósággal végigsöpört az interneten a modell bejelentése, miszerint kopasz lesz.Nos, nem várt sokáig, máris levágatta haját.   
Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Előételnek sem rossz ez a pompás összeállítás - de ha a kedvenc gombánkat remek töltelékkel egészítjük ki, hihetetlen finom, s akár leves utáni második fogásnak...
Milyen a jó jutalomfalat?

Milyen a jó jutalomfalat?

Te is megleped kiskutyád néha egy-egy illatos finomsággal? Akkor jól teszed, ugyanis nagyon szeretik, de oda kell figyelni néhány apróságra.  
Különleges modell tündököl Marc Jacobs új kampányában

Különleges modell tündököl Marc Jacobs ú...

A divatvilág mindig is imádta a megszokottól eltérő külsejű lányokat. Nem csoda, hogy a világhírű márka nem mindennapi lányt választott arcának.   
< >