Szépségfogászat - Fogpótlás

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Úgy tűnik, kicsit másképp étkeztek a Paranthropus korai homininek, mint azt eddig gondolták a kutatók – Mindez kelet-afrikai homininek fogainak tanulmányozása során derült ki.

Kelet-afrikai homininektől származó fosszilis fogak kopásmintáinak elemzése alapján kiderült, hogy a Paranthropus aethiopicus és a Paranthropus boisei étrendje jóval lágyabb volt, mint azt korábban hitték a kutatók – erről egy 2016-os tanulmány számolt be, a Plos One szaklapban, a Barcelonai Egyetem munkatársa, Laura Monica Martinez tollából.

Mást ettek az őseink, mint hittük?

Mást ettek az őseink, mint hittük?

A korai homininek Paranthropus nemzetségének e két faja egy ideig együtt élt a korai Homo fajokkal, beleértve a H. ergaestert. Ám úgy tűnik, különböző étkezést folytattak. Egy korábbi izotópelemzés azt a feltételezést támogatta, hogy miközben a H. egaster – melynek viszonylag kis állkapcsa és fogai voltak, sok húst fogyasztott, a Paranthropus fajok alacsonyabb és masszívabb állkapoccsal, őrlőfogakkal, valamint nagyobb rágófelülettel éltek, ezért nagyobb mennyiségben ettek rostos táplálékot, növényeket például.

Ugyanakkor, a fogak kopásmintáinak vizsgálata mindezt nem támasztotta alá.

A kérdést a kutatók további fogminták gyűjtésével igyekeztek megválaszolni – a fogak kopásának mikroszkopikus elemzésével.

A mikroszkopikus karcolásokat 167 fosszilis példányon vizsgálták, a korai Homo fajok és Paranthropusok esetében, amelyek Kenyából, Etiópiából és Tanzániából származtak.

A kutatók szerint az előző izotópos bizonyítékokkal szemben a P. aethiopicus és a P. boisei fogainak felületein annak nyoma található meg, hogy ezek a fajok kevésbé fogyasztottak abrazív ennivalót, törékeny növényeket például – ez összhangban lenne az izotópiás és fogászati bizonyítékokkal.

A H. ergaster esetében valószínű, hogy ezek viszont jóval abrazívabb ennivalót ettek, mint a kutatók eddig gondolták. Azaz, ez arra utal, hogy a korai Homo fajok szintén váltottak étrendet: áttértek növényekre.

Kapcsolódó cikk:

 

B.A.

Taylor Swift félti kapcsolatát

Taylor Swift félti kapcsolatát

Nagyon boldog az énekesnő legújabb szerelmével, azonban gondosan ügyel arra, hogy a nyilvánosság ne tudjon szinte semmit meg magánéletéről.   
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
A valóságot mutatja Kulcsár Edina

A valóságot mutatja Kulcsár Edina

Noha napjainkban a plasztikai beavatkozások és a mindennapos smink teljesen elfogadottá vált és népszerű is, a magyar szépség mégsem mutat hamis képet a követői...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

Már nem titkolózik Lionel Richie lánya

A közelmúltban ment híre, hogy Sofia Richie és a 34 esztendős Scott Disick randevúzik egymással. Valószínű, hogy a legendás papa nem örül a dolognak, hiszen lán...
Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Erre kell ügyelni az őszi séta közben

Az új évszak beköszöntével egyre hidegebb van oda kint, ez pedig a kutyákra is hatással van. Éppen ezért érdemes oda figyelni néhány dologra.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >