Szépségfogászat - Fogpótlás

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Árulkodó fogak: lágyabb ételeket ettek őseink, mint hittük?

Úgy tűnik, kicsit másképp étkeztek a Paranthropus korai homininek, mint azt eddig gondolták a kutatók – Mindez kelet-afrikai homininek fogainak tanulmányozása során derült ki.

Kelet-afrikai homininektől származó fosszilis fogak kopásmintáinak elemzése alapján kiderült, hogy a Paranthropus aethiopicus és a Paranthropus boisei étrendje jóval lágyabb volt, mint azt korábban hitték a kutatók – erről egy 2016-os tanulmány számolt be, a Plos One szaklapban, a Barcelonai Egyetem munkatársa, Laura Monica Martinez tollából.

Mást ettek az őseink, mint hittük?

Mást ettek az őseink, mint hittük?

A korai homininek Paranthropus nemzetségének e két faja egy ideig együtt élt a korai Homo fajokkal, beleértve a H. ergaestert. Ám úgy tűnik, különböző étkezést folytattak. Egy korábbi izotópelemzés azt a feltételezést támogatta, hogy miközben a H. egaster – melynek viszonylag kis állkapcsa és fogai voltak, sok húst fogyasztott, a Paranthropus fajok alacsonyabb és masszívabb állkapoccsal, őrlőfogakkal, valamint nagyobb rágófelülettel éltek, ezért nagyobb mennyiségben ettek rostos táplálékot, növényeket például.

Ugyanakkor, a fogak kopásmintáinak vizsgálata mindezt nem támasztotta alá.

A kérdést a kutatók további fogminták gyűjtésével igyekeztek megválaszolni – a fogak kopásának mikroszkopikus elemzésével.

A mikroszkopikus karcolásokat 167 fosszilis példányon vizsgálták, a korai Homo fajok és Paranthropusok esetében, amelyek Kenyából, Etiópiából és Tanzániából származtak.

A kutatók szerint az előző izotópos bizonyítékokkal szemben a P. aethiopicus és a P. boisei fogainak felületein annak nyoma található meg, hogy ezek a fajok kevésbé fogyasztottak abrazív ennivalót, törékeny növényeket például – ez összhangban lenne az izotópiás és fogászati bizonyítékokkal.

A H. ergaster esetében valószínű, hogy ezek viszont jóval abrazívabb ennivalót ettek, mint a kutatók eddig gondolták. Azaz, ez arra utal, hogy a korai Homo fajok szintén váltottak étrendet: áttértek növényekre.

Kapcsolódó cikk:

 

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >