2017. 06. 22. - 09:45

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

Helyesen szeretnénk ápolni a fogainkat? Jó lenne, ha keveset kellene fogorvoshoz járnunk? Ebben az esetben érdemes tudnunk, mi igaz a fogakkal kapcsolatban és mi nem.

Ha jó fogakat szeretnénk, fontos tisztában lennünk azzal, mi előnyös a számukra és mi kevésbé. Cikkünk előző részében több dolgot is felsoroltunk, amelyeket szem előtt kell tartani, ha megfelelően akarunk gondoskodni fogainkról.

Lássuk, mi az, amit még érdemes tudnunk!

1.A fluorid éppoly hatékony felnőtteknél, mint gyerekeknél

A fogszuvasodás megelőzésében a fluorid élen jár, s ez nemcsak a gyerekeknél hatékony. Mindig olyan fogkrémet válasszunk, amelyben van ilyen összetevő, mivel sokkal ellenállóbbá teszi a fogakat a szuvasodással szemben.

Rágózva könnyebben megelőzhető a fogszuvasodás

Rágózva könnyebben megelőzhető a fogszuvasodás

2.A rágógumi segíthet megelőzni a fogszuvasodást

A cukormentes rágó rágása evés után előnyös, ugyanis hozzájárul a baktériumok eltávolításához a szájból. Segíti a nyáltermelődést, amely kalcium és foszfát ásványi anyagokat tartalmaz. Ezek lemossák a fogakat és „remineralizálják”, megszilárdítják az ételből származó savas támadás után.

A xylitolos rágógumi, amely természetes édesítőt tartalmaz, a szájban a káros baktériumok számát is csökkenti.

3.A tej fogyasztása káros lehet

A tej tökéletes tápanyagtartalmú ital, de elég evéskor fogyasztani. Ha túlzásba visszük, laktóz tartalma rongálóan hathat a fogakra. Ezért sem szabad a gyermek fogain hagyni a tej maradékát éjszakára, hiszen a fogak savnak vannak kitéve egész éjszaka. Ráadásul, a semlegesítő nyál is felszívódik, miközben alszunk.

4.A protézist sem árt cserélni

Noha egy jól elkészített protézis nagy kincs, nem tart örökké. A fogsor alatti szövetek változnak, s ehhez a merev anyag nem alkalmazkodik. Ötévenként érdemes cserélni.

Nem mindegy, milyen szájöblítőt használunk

Nem mindegy, milyen szájöblítőt használunk

5.Az alkoholos szájöblítők kellemetlen szagot okozhatnak

Egyes tanulmányok szerint az alkohol alapú szájvizek táplálják is a baktériumokat és kellemetlen lehelethez vezetnek. Sőt, kiszárítják a szájat. Egyes tanulmányok az alkohol magas szintjét szájrákhoz kötik.

6.A szájfekélyek nem a rák jelei

A szájban kialakuló fekélyeket több dolog is okozhatja, de ritkán rák. Hormonális változások, stressz vagy vas-, folsav- és B12 vitaminhiány is kiválthatja ezeket. Normális esetben maguktól elmúlnak 14 napon belül.

Minden nem gyógyuló fekélyt érdemes ugyanakkor megnézetni orvossal.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Mit tudunk rosszul a fogainkról?

A fogmosás gátolja a rossz leheletet - és egyéb tévhitek

Háromból két ital káros a gyerekek fogára?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.