Szépségfogászat - Fogpótlás

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

Helyesen szeretnénk ápolni a fogainkat? Jó lenne, ha keveset kellene fogorvoshoz járnunk? Ebben az esetben érdemes tudnunk, mi igaz a fogakkal kapcsolatban és mi nem.

Ha jó fogakat szeretnénk, fontos tisztában lennünk azzal, mi előnyös a számukra és mi kevésbé. Cikkünk előző részében több dolgot is felsoroltunk, amelyeket szem előtt kell tartani, ha megfelelően akarunk gondoskodni fogainkról.

Lássuk, mi az, amit még érdemes tudnunk!

1.A fluorid éppoly hatékony felnőtteknél, mint gyerekeknél

A fogszuvasodás megelőzésében a fluorid élen jár, s ez nemcsak a gyerekeknél hatékony. Mindig olyan fogkrémet válasszunk, amelyben van ilyen összetevő, mivel sokkal ellenállóbbá teszi a fogakat a szuvasodással szemben.

Rágózva könnyebben megelőzhető a fogszuvasodás

Rágózva könnyebben megelőzhető a fogszuvasodás

2.A rágógumi segíthet megelőzni a fogszuvasodást

A cukormentes rágó rágása evés után előnyös, ugyanis hozzájárul a baktériumok eltávolításához a szájból. Segíti a nyáltermelődést, amely kalcium és foszfát ásványi anyagokat tartalmaz. Ezek lemossák a fogakat és „remineralizálják”, megszilárdítják az ételből származó savas támadás után.

A xylitolos rágógumi, amely természetes édesítőt tartalmaz, a szájban a káros baktériumok számát is csökkenti.

3.A tej fogyasztása káros lehet

A tej tökéletes tápanyagtartalmú ital, de elég evéskor fogyasztani. Ha túlzásba visszük, laktóz tartalma rongálóan hathat a fogakra. Ezért sem szabad a gyermek fogain hagyni a tej maradékát éjszakára, hiszen a fogak savnak vannak kitéve egész éjszaka. Ráadásul, a semlegesítő nyál is felszívódik, miközben alszunk.

4.A protézist sem árt cserélni

Noha egy jól elkészített protézis nagy kincs, nem tart örökké. A fogsor alatti szövetek változnak, s ehhez a merev anyag nem alkalmazkodik. Ötévenként érdemes cserélni.

Nem mindegy, milyen szájöblítőt használunk

Nem mindegy, milyen szájöblítőt használunk

5.Az alkoholos szájöblítők kellemetlen szagot okozhatnak

Egyes tanulmányok szerint az alkohol alapú szájvizek táplálják is a baktériumokat és kellemetlen lehelethez vezetnek. Sőt, kiszárítják a szájat. Egyes tanulmányok az alkohol magas szintjét szájrákhoz kötik.

6.A szájfekélyek nem a rák jelei

A szájban kialakuló fekélyeket több dolog is okozhatja, de ritkán rák. Hormonális változások, stressz vagy vas-, folsav- és B12 vitaminhiány is kiválthatja ezeket. Normális esetben maguktól elmúlnak 14 napon belül.

Minden nem gyógyuló fekélyt érdemes ugyanakkor megnézetni orvossal.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Mit tudunk rosszul a fogainkról?

A fogmosás gátolja a rossz leheletet - és egyéb tévhitek

Háromból két ital káros a gyerekek fogára?

B.A.

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >