Szépségfogászat - Lézerfogászat

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

A mai tudomány állása szerint a fogakat a fogász tudja helyreállítani, tömés behelyezésével és kezeléssel – ám lehetséges, hogy a jövőben képesek lesznek meggyógyítani magukat, saját őssejtek segítségével. Így a hagyományos tömések ideje lejárna.

Van rá esély, hogy egy napon a fogaink magukat is meg tudják gyógyítani. Mégpedig saját őssejtjeikkel – kiiktatva ezzel a tradícionális tömések használatát – állítják a kutatók.

Noha mindez még laboratóriumi szakaszban van, az új módszert egereken már teszteltek, mely azt jelzi, hogy a Tideglusib nevű gyógyszer stimulálhatja a fogakat a szuvasodás megjavítására.

Ha eljön az ideje, a fogakat nagyobb eséllyel lehet majd megmenteni

Ha eljön az ideje, a fogakat nagyobb eséllyel lehet majd megmenteni

„A fogaknak jelenleg korlátozott a képességük az önjavításra, azáltal, hogy aktiválják saját őssejtjeiket” – mondta a tanulmány vezető kutatója, Paul Sharpe, aki a londoni King’s College Fogászati Intézetének biológia professzora. Ám a természetes önjavító folyamatot nagymértékben ösztönzi az említett gyógyszer kifejlesztése.

Ha a fogak magukat meg tudnák javítani, saját, természetes anyagukkal, az a teljes vitalitás és szerkezet megtartását jelentené – tette hozzá a szakember.

Dr. Ronald Burakoff, New York-i fogorvos egyetért.

„Ez része az úgynevezett regeneratív gyökérkezelésnek a fogak megmentése érdekében" – fejtette ki Burakoff, aki a Manhasset-i North Shore Egyetemi Kórház, valamint a New Yorki New Hyde Park Long Island Zsidó Orvosi Központjának fogászatának vezetője.

Az őssejt-kutatások vezetnek a jelenleg végzettek között, melyek új technológiűk kifejlesztését célozzák meg. A lényeg az lenne, hogy a fogakat megmentsék, kezelve az élő fogbelsőt. Az őssejtek erre képesek.

Hamarosan meg tudja javítani magát egy fog? - Kiesnek a rettegett gyökérkezelések

Hamarosan meg tudja javítani magát egy fog? - Kiesnek a rettegett gyökérkezelések

A fog belső, lágy része tartalmazza a vérereket és az idegeket, a károsodás pedig elpusztíthatja ezt a fogbelsőt. Ha ez megtörténik, a pácienst általában gyökérkezelésnek vetik alá, mellyel az idegeket a fog elveszíti, vagy maga a fog sem lesz már menthető.

A tudomány fejlődésének köszönhetően, ezek a nem kívánatos kezelések akár a múlté is lehetnek.

Az elkövetkező években számos regeneratív technika kifejlesztését tervezik a kutatók.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Génjeinkben van a fogorvostól való félelem?

Hódítanak az azonnal terhelhető implantátumok 

Hogyan veszélyezteti a fog az egészséget?

B.A.

 

 

Miley Cyrus állapotos?

Miley Cyrus állapotos?

Képzeld a legfrissebb hírek szerint a botrányairól elhíresült énekesnő kapcsolata olyannyira komolyra fordult, hogy állítólag első gyermekével várandós. 
Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Van előnye annak, ha valaki 30 év felett vállal gyermeket - Egy kutatás szerint az idősebb korukban szült nők jobb anyukák, csemetéik kevesebb viselkedési-, szo...
Tom Cruise-nak új barátnője van?

Tom Cruise-nak új barátnője van?

Eleve a sztár választotta ki a női szerepre Vaness Kirby-t a Mission Impossible legújabb részébe - s nagyon úgy tűnik, bele is habarodott a szép, fiatal színész...
Selena Gomez visszavonul?

Selena Gomez visszavonul?

Friss hírek szerint a népszerű énekesnő úgy döntött egy időre szabadságra megy.   
Magyarországra jön Pink

Magyarországra jön Pink

Kiderült, hogy ki lesz az idei Sziget világsztárja. A rajongók a mínusz egyedik napon láthatják majd kedvencüket.   
Ezeket az ételeket kerüld a lapos hasért

Ezeket az ételeket kerüld a lapos hasért

A legtöbb ember szeretné, ha eltűnne a pocakja, azonban ezért tenni is kell. Leginkább bizonyos ételeket kell hanyagolni.   
Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai műtét előtt

Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai m...

Hatványozottabb annak a lehetősége, hogy komplikációk lépnek fel a plasztikai beavatkozás során, ha a páciens dohányzik – s ez még az e-cigaretta esetében is íg...
Fresh Viki gyermeket vár

Fresh Viki gyermeket vár

Az egykor népszerű lánycsapat tagja a minap megerősítette a hírt, miszerint első gyermekével állapotos.   
Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből ...
Mi köze az alvásnak a lottónyereményhez?

Mi köze az alvásnak a lottónyereményhez?

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a minőségi alvás fontosságát – ám azt ugye nem hittük volna, hogy felér egy lottónyereményt követő érzéssel?
< >