Szépségfogászat - Fogpótlás

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

A mai tudomány állása szerint a fogakat a fogász tudja helyreállítani, tömés behelyezésével és kezeléssel – ám lehetséges, hogy a jövőben képesek lesznek meggyógyítani magukat, saját őssejtek segítségével. Így a hagyományos tömések ideje lejárna.

Van rá esély, hogy egy napon a fogaink magukat is meg tudják gyógyítani. Mégpedig saját őssejtjeikkel – kiiktatva ezzel a tradícionális tömések használatát – állítják a kutatók.

Noha mindez még laboratóriumi szakaszban van, az új módszert egereken már teszteltek, mely azt jelzi, hogy a Tideglusib nevű gyógyszer stimulálhatja a fogakat a szuvasodás megjavítására.

Ha eljön az ideje, a fogakat nagyobb eséllyel lehet majd megmenteni

Ha eljön az ideje, a fogakat nagyobb eséllyel lehet majd megmenteni

„A fogaknak jelenleg korlátozott a képességük az önjavításra, azáltal, hogy aktiválják saját őssejtjeiket” – mondta a tanulmány vezető kutatója, Paul Sharpe, aki a londoni King’s College Fogászati Intézetének biológia professzora. Ám a természetes önjavító folyamatot nagymértékben ösztönzi az említett gyógyszer kifejlesztése.

Ha a fogak magukat meg tudnák javítani, saját, természetes anyagukkal, az a teljes vitalitás és szerkezet megtartását jelentené – tette hozzá a szakember.

Dr. Ronald Burakoff, New York-i fogorvos egyetért.

„Ez része az úgynevezett regeneratív gyökérkezelésnek a fogak megmentése érdekében" – fejtette ki Burakoff, aki a Manhasset-i North Shore Egyetemi Kórház, valamint a New Yorki New Hyde Park Long Island Zsidó Orvosi Központjának fogászatának vezetője.

Az őssejt-kutatások vezetnek a jelenleg végzettek között, melyek új technológiűk kifejlesztését célozzák meg. A lényeg az lenne, hogy a fogakat megmentsék, kezelve az élő fogbelsőt. Az őssejtek erre képesek.

Hamarosan meg tudja javítani magát egy fog? - Kiesnek a rettegett gyökérkezelések

Hamarosan meg tudja javítani magát egy fog? - Kiesnek a rettegett gyökérkezelések

A fog belső, lágy része tartalmazza a vérereket és az idegeket, a károsodás pedig elpusztíthatja ezt a fogbelsőt. Ha ez megtörténik, a pácienst általában gyökérkezelésnek vetik alá, mellyel az idegeket a fog elveszíti, vagy maga a fog sem lesz már menthető.

A tudomány fejlődésének köszönhetően, ezek a nem kívánatos kezelések akár a múlté is lehetnek.

Az elkövetkező években számos regeneratív technika kifejlesztését tervezik a kutatók.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Génjeinkben van a fogorvostól való félelem?

Hódítanak az azonnal terhelhető implantátumok 

Hogyan veszélyezteti a fog az egészséget?

B.A.

 

 

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >