2021. 07. 07. - 11:25

A házasság nem való mindenkinek

A házasság nem való mindenkinek

Sokakkal előfordul, hogy a család vagy a barátok részéről nyomást éreznek a házasodásra –de lehet, hogy a társadalom nyomja rájuk ezt. Vajon tényleg mindenkinek meg kéne házasodni?

Lehetséges, hogy egy napon valóban szeretnénk megházasodni, ám ez még nem jött el. Az is lehet, hogy soha nem fogunk igényt érezni rá.
 
Sok ember észleli a nyomást családja, barátai – különösen a házasok – részéről, s sok esetben a társadalmi elvárások is rátesznek erre egy lapáttal.
 
Határozottan nem szabad azonban hagyni, hogy ennek hatására ugorjunk bele valakivel egy kapcsolatba és házasságba. Azt sem kell elhinnünk, hogy velünk valami nem stimmel, csak mert még nem találtuk meg a nekünk megfelelő partnert.
 
Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy egyedülállók legyünk, abban is találhatunk bizonyos előnyöket. Lássuk, mik ezek.
 
Aki egyedül van, nem feltétlenül magányos
Aki egyedül van, nem feltétlenül magányos
 
1.Hűek lehetünk önmagunkhoz: akár jelenleg szeretnénk inkább egyedül élni, akár életre szól a választásunk, saját boldogságunk érdekében azt kell tennünk, ami nekünk a legjobb.
 
Lehet, még küzdünk azért, hogy valóban megismerjük saját magunkat, de ezért érdemes tenni!
 
2.Több időt szentelhetünk családunknak és barátainknak, anélkül, hogy ezzel a párunktól vennénk el azt.
 
Akár a kedvesünkről van szó azonban, akár a családi és baráti kapcsolatokról, azokat fontos mindig ápolni! Megosztani az élményeket személyesen, megünnepelni bármilyen apróságot, kibeszélni a velünk történt dolgokat, segíteni, ha rossz passzban van valaki – ahogyan ők is segítenek, ha mi nem vagyunk túl jól.
 
3.Az élet kevesebb kötelességgel és felelősséggel jár. Persze, a család és a barátok is igényelnek figyelmet, de nem akkora mértékben, mint ha megosztjuk az életünket valakivel, akinek támaszt is kell nyújtanunk, amikor szükséges, s természetesen igazodni az ő életéhez.
 
4.Több idő jut a hobbinkra, munkánkra, érdeklődési köreinkre - anélkül, hogy bűntudatunk lenne. Nem kell korlátoznunk szenvedélyeinket, hogy alkalmazkodjunk egy párkapcsolathoz.
 
Jó tudni azonban, hogy ezzel a hozzáállással sem árt vigyázni. Ha túlságosan beleássuk magunkat a saját szenvedélyeinkbe, egy napon arra ébredhetünk, hogy magányosak vagyunk. Figyeljünk oda másokra!
 
5.Foglalkozhatunk önfelfedezéssel és a személyes fejlődésünkkel. Ez maga lehet egy életcél. Dönthetünk azonban úgy is, hogy egy ideig folytatjuk a személyes gyógyulást és a növekedést, felkészülve az egészségesebb kapcsolatokra a jövőben.
 
Érdemes azt is átgondolni, vajon ha az egyedülálló létet választanánk, miért motiváció ez számunkra? Valóban élvezzük így az életet, partner nélkül, vagy több probléma van emögött?
 
Ha úgy érezzük, hogy igazából szívesen lennénk valakivel párban, de valami visszatart minket ettől, fontos kideríteni az okokat. Lehetséges, hogy a múltban szerzett tapasztalatok, a sértettség, az újabb sérüléstől való félelem ösztönöz az egyedüllétre.
 
Önvizsgálat és gyógyulás nemcsak egyedül lehetséges – érdemes szakemberhez fordulni, hogy a jelenlegi viselkedésünk mögé lássunk.
 
A motivációnk átgondolása hasznunkra válik. Magunkra figyeljünk tehát elsősorban, ne a környezet hangjára, s ennek megfelelően döntsünk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.