2021. 06. 23. - 11:10

A járvány a kapcsolatok megmentésének tökéletes módja?

A járvány a kapcsolatok megmentésének tökéletes módja?

A munkahelyi stressz, a pénzügyi gondok és mindennapi frusztrációk bizony könnyen aláássák a párkapcsolatokat. A nagy erőpróbák viszont, mint amilyen a koronavírus-járvány, boldogabbá is tehetik őket.

Számos problémát, tragédiát hoz magával egy világjárvány, ugyanakkor rávilágíthat dolgokra mindennapjainkban, amelyektől értékesebbé válik életünk egy-egy szelete.
 
Egy új tanulmány szerint az olyan kihívások, mint egy járvány, a párokat valójában boldogabbá tehetik, miközben a „normális élethez” tartozó mindennapos, munkahelyi, pénzügyi stressz és egyéb frusztrációk könnyen alááshatják a kapcsolatot.
 
Ennek oka az, hogy az emberek rádöbbenek: milyen komoly mértékben hat rájuk a stressz.
 
„Ha kialakul ez a tudatosság, a nagyobb stresszorok jelentkezésekor a romantikus partnerek kevésbé hibáztatják egymást a problémáikért. Nagyobb valószínűséggel a stresszt okolják, ami csökkentheti a annak párkapcsolatra gyakorolt ​​káros hatásait” - mondta Lisa Neff, az austini Texasi Egyetem humán fejlesztési és családtudományi tanszékének docense, a tanulmány társszerzője.
 
A fő stresszor okolása eltereli a figyelmet arról, hogy a pár két tagja egymást okolja a gondokért
A fő stresszor okolása eltereli a figyelmet arról, hogy a pár két tagja egymást okolja a gondokért
 
Kutatócsapatával kitűnő lehetőséget látott a járványban, hogy tesztelje ezt az ötletet. A kutatók 191 önkéntestől gyűjtöttek adatokat a pandémia első heteiben, majd 7 hónappal később újra.
 
A résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet arról, mi mindenért okolták a pandémiát, valamint két hétig tartó napi felmérést töltögettek ki, amely a napi stresszorokra, a kapcsolatokat érintő elégedettségére és a partnerrel szemben tanúsított negatív magatartásra összpontosított.
 
Ahogyan arra számítani lehetett, az emberek többsége a járványt okolta – és nem a partnerét – a gondokért. Ez pedig nagy előnnyel járt a kapcsolatra nézve.
 
Azok a személyek, akik inkább a pandémiát okolták, jobban ellenálltak a stressz káros hatásainak – emelte ki Lisa Neff.
 
A kutatók szerint az eredmények hangsúlyozzák annak felismerésének fontosságát, hogy a stressz megváltoztathatja a partnerek viszonyát. Ám annak ellenére, hogy a világjárvány okolása mérsékelheti a stressz kapcsolatra gyakorolt ​​káros hatásait, mégsem szünteti meg azt - tették hozzá a kutatók.
 
Viszont, ha a párok tisztában vannak azzal, hogy a stressz hatással lehet kapcsolatukra, egyszerűbb számukra a fő stresszort okolni, mint egymást hibáztatni - mondta Neff.
 
Hozzátette: ez segíthet a partnereknek hatékonyabban támogatni egymást, s végülis sikeresebben át tudják vészelni ezeket a nehéz időket.
 
A tanulmányt a Social Psychological and Personality Science szakfolyóirat közölte.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.