2020. 08. 14. - 11:55

A jó kapcsolat titkai - legyünk készek a hullámvölgyekre is

A jó kapcsolat titkai - legyünk készek a hullámvölgyekre is

Egy jól működő párkapcsolatban bizony nem árt lelkileg felkészülni arra is, hogy néha lesznek hullámvölgyek. A kérdés inkább az, hogyan lehet jól kezelni ezeket?

Amikor elkezdődik egy párkapcsolat, fontos tudatosítanunk magunkban, hogy nem mindig lesz minen tökéletes. Nem leszünk mindig ugyanazon a véleményen sem.
 
Az is előfordulhat, hogy a páros egyik tagja komolyan stresszel valamin és küzd a problémával – ilyen egy családtag elvesztése például, a munkahely elvesztése vagy egyéb súlyos problémák, melyek mindkét felet érintik, s ilyenkor bizony nehéz egymást is jól kezelni.
 
Más lehet a véleményünk a gyermeknevelés kapcsán is. Az emberek különbözőképpen küzdenek meg a stresszel, a félreértések pedig gyorsan frusztrációt és haragot eredményezhetnek.
 
Hullámvölgyek vannak egy párkapcsolatban, de fontos jól kezelni azokat
Hullámvölgyek vannak egy párkapcsolatban, de fontos jól kezelni azokat
 
Hogy kezelhetjük ezeket a helyzeteket?
 
1.Fontos, hogy feszültségünket ne a partnerünkön vezessük le. A stressz türelmetlenné tehet, s ha sok stresszel kell megküzdenünk, egyszerűbbnek tűnhet ráönteni az egészet a párunkra. Az ilyen harc kezdetben felszabadítónak tűnhet, ám lassan mérgezi a kapcsolatot. Találjunk más, egészségesebb módszereket arra, hogy a stresszt, haragot, frusztrációt kezeljük!
 
2.A megoldás kényszerítése további problémákat okozhat. Mindenki maga dolgozza fel a gondjait, a maga módján. De gondoljunk arra, hogy egy csapat vagyunk. Ha együtt lépünk tovább, az átlendíthet a durvább „göröngyökön”.
 
3.Tekintsünk vissza kapcsolatunk korábbi szakaszaira. Emlékezzünk azokra a pillanatokra, amelyek kettőnket összehoztak, s vizsgáljuk meg, mikor kezdtünk elkülönülni. Beszéljük meg, miként dolgozhatnánk azon, hogy újraéljük a régi, szép időszakot.
 
4.Legyünk nyitottak a változásra: a változás az életben elkerülhetetlen, s akkor is megtörténik, ha harcolunk ellene. A rugalmasság fontos, hogy alkalmazkodni tudjunk, s lehetővé teszi, hogy együtt fejlődhessünk, jó és rossz időszakban egyaránt.
 
5.Ha szükségünk van segítségre a kapcsolatunkat illetően, keressünk közösen szakembert. Olykor egy párkapcsolat problémái meglehetősen összetettek vagy megterhelőek, s jól jöhet egy szakértő szem. A párterápia, egy bizalmas barát vagy vallási vezető előtti őszinte beszélgetés is segíthet.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.