2021. 07. 21. - 11:10

A párok kétharmada barátként kezdi?

A párok kétharmada barátként kezdi?

Bár sokan sokféleképpen találkoznak a kedvesükkel, kutatók egy új tanulmánya azt sugallja: az emberek kétharmada barátként már ismerte későbbi párját.

Egyesek szerint egy romantikus kapcsolat akkor kezdődik el, amikor két idegen felfigyel egymásra – például egy házibulin. Mások netes oldalakon próbálkoznak. Egy új tanulmány szerint azonban a párok több mint kétharmadának barátként kezdődött a kapcsolata.
 
Danu Anthony Stinson és munkatársai már régóta vizsgálják a témát a párkapcsolatok kialakulásának mikéntje kapcsán.
 
Stinson, aki a kanadai Victoria Egyetem pszichológiai professzora, elmondta, számos tanulmányukban kezdték el feltenni a kérdést, s az idő múlásával nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az emberek többsége először barátságban van későbbi romantikus partnerével.
 
Kutatók szerint a párok kétharmada barátságból lépett át intim kapcsolatba
Kutatók szerint a párok kétharmada barátságból lépett át intim kapcsolatba
 
Kutatásaik során azonban arra is felfigyeltek, hogy a párok kialakulásával kapcsolatos elméletek többsége nem ezt a forgatókönyvet vizsgálja.
 
Az új tanulmányhoz Stinson kutatócsapata közel 1900 egyetemi hallgató és felnőtt adatait elemezte.
 
Megállapították, hogy 68 százalékuknak barátságként kezdődött a jelenlegi vagy legutóbbi párkapcsolata. Ezek a számok magasabbak voltak a 20 év körüliek és az LMBTQ+-nak nevezett embercsoport körében, ahol a párok mintegy 85 százaléka volt először barátságban.
 
A tanulmányt végző szakemberek úgy vélik, azokat a kapcsolatokat, ahol a felek előbb barátok voltak, gyakran hagyják figyelmen kívül a kutatók. Felülvizsgálták ugyanis korábbi tanulmányok mintáit, s megállapították, hogy azok 75 százaléka az idegen emberek közötti romantikus szikrára összpontosított.
 
A mintában szereplő korábbi vizsgálatok körülbelül 8 százaléka vizsgálta a romantikus viszony kialakulását barátok körében az idők során.
 
„A kapcsolatok rendkívül fontosak az emberek életében. Mindannyian jó partnert szeretnénk választani. Olyan döntéseket kívánunk hozni, amelyek elősegítik jó közérzetünket, céljainkat” – emelte ki Danu Anthony Stinson, hozzátéve, hogy a szociálpszichológusok segíteni szeretnének ebben, de viszonylag kevés információ és kutatás áll rendelkezésre a témában.
 
A kutatók egyébként azt is kiderítették, hogy a megkérdezett egyetemisták körében átlagos 1-2 évvel azelőtt ismerték már egymást a párok, hogy összejöttek volna. Ez azt sugallja, hogy eredetileg nem a vonzalom miatt alakítottak ki barátságot a másikkal.
 
A megkérdezettek közel fele pedig azt mondta, sokkal jobbnak tartja, hogy ilyen módon alakuljon ki romantikus kapcsolat, mint másként.
 
A hosszútávú párkapcsolatoknak kétségtelenül épülniük kell valamire, ami sikeressé teszi őket, s a barátság alapú intimitás ilyen – tették hozzá a szakemberek.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.