2020. 05. 14. - 12:05

Az optimista partner felpörgeti az agyunkat

Az optimista partner felpörgeti az agyunkat

Ha szeretnénk elkerülni idővel az agyunk hanyatlását, érdemes optimista párt választanunk magunknak – állapították meg kutatók.

Boldognak érezzük magunkat a párunk közelében? Pozitív a kisugárzása? Ha igen, szerencsénk van: egy optimista partner hosszútávon karbantartja agyunkat - minderről a Michigani Állami Egyetem tanulmánya számolt be.
 
A tanulmány rávilágított: az optimista partner összefüggésbe hozható a jobb kognitív funkciókkal. A kutatók közel 4 ezer párt vontak be tanulmányukba, akik 50 év felettiek voltak. Ki kellett tölteniük egy kérdőívet, mely a rövid távú memóriát tesztelte.
 
A tanulmány kimutatta, hogy az optimista partnerrel rendelkezők jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint akik kevésbé voltak pozitívak életük során.
 
Ha optimista a párunk, jó eséllyel egészségesek is maradunk
Ha optimista a párunk, jó eséllyel egészségesek is maradunk
 
Egyes szakértők szerint a magas szintű stressz akadályozhatja a döntési képességeket és memóriavesztéshez vezethet – ezek a kognitív funkciók fő pillérei.
 
A pozitív gondolkodás vagy optimizmus azonban alacsonyan tartja a stressz-szintet, segít az agynak gond nélkül végezni az említett funkciókat.
 
Az optimizmus növeli a dopamin nevű neurotranszmitter kiválasztódását, mely boldogságérzetet biztosít, s felel a döntési képességekért is. A boldogságról közismert: több szempontból is pozitív hatással van az elménkre.
 
Ez azonban még nem minden.
 
A pozitív gondolkodás fokozza az immunitást. Az optimizmus hatására az erősebbé válik, s a légzőrendszert megtámadó vírusokkal szemben is nagyobb eséllyel veszi fel a küzdelmet. Aki nem optimista, annak az immunrendszere könnyen sérül.
 
A negativitás stresszhez és depresszióhoz vezet. Az olyan stressz hormonok, mint a kortizol, megtámadják a fehérvérsejteket – melyek az immunsejtjeink csoportjának fontos tagjai. Így a fertőző betegségekre fogékonyabbá válunk.
 
Az optimista hozzáállás javítja a szív egészségét. Egy tanulmány szerint aki pozitív, annak dupla akkora az esélye a tökéletes szív- és érrendszerre, mint egy pesszimistának.
 
Végezetül, de nem utolsósorban, az optimista életszemlélet segít a vérnyomás-problémákon. Tanulmányok szerint a negatív embereknél háromszor nagyobb a valószínűsége a magas vérnyomás kialakulásának, s az ezzel járó egészségügyi problémáknak.
 
A pozitív gondolkodás és az optimista partner tehát nagyon is megéri!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.