Szerelem

Az óvszer története

Az óvszer története
A kondom nagy múltra tekint vissza. Az óvszert azért találták ki, hogy a férfiak védekezzenek a nemi betegségek és a nem kívánt terhesség ellen. Sokáig állatbélből, halhólyagból készítették, manapság latex alapú különböző variációk léteznek: síkosított, bordázott, színes, ízesített, sőt, még zenélő is.
A mai óvszerek őseiA mai óvszerek őseit, már a korai Egyiptomban is megtalálhattuk. Méghozzá I.e, 1000 körül. Ekkor még állati bőrből készült, és simán csak a nemiszervek köré tették, hogy védelmezze azt. Nem lehetett túl kényelmes megoldás egyik fél számára sem, praktikusnak sem éppen volt nevezhető, de mégis hitték, hogy segít meggátolni a különböző betegségeket. Valószínűleg tényleg hasznos lehetett, mert utána még, közel kétezer évig ugyanezzel a módszerrel védekeztek.
Később az 1500-as években, újabb forradalmi felfedezés következett. Rájöttek, hogy ha egy bizonyos kémiai oldatba áztatják a vásznat, és megvárják míg az a száradásával rátapad az anyagra, akkor sokkal jobban megőrzi tartósságát, és a különböző elszakadások ellen is nagyobb védelmet biztosít. Ezeket tekinthetjük tehát, a spermicid óvszerek ősének.
Az idő haladtával, az első írásos feljegyzések az 1700-as évekből származtak, amikor is fellelhető volt, hogy már nem vásznat, hanem különféle állati anyagokat használtak fel a kondom készítéséáre, mint például, a disznó, birka vagy kígyóbél, de nem volt ritka az sem hogy a macskák hugyhólyagjából állították elő az óvszert.
Az 1700-as évek végén megjelentek a piacon a kézzel készített óvszerek.Az óvszer története Ezek legtöbbje ugyanúgy különböző állati belekből készült még, de már nagy népszerűségnek örvendtek. Viszont elég drágák voltak, és sokszor kellett őket újrahasznosítani. A forradalmi áttörést az óvszergyártás történetében, az 1800-as évek hozták meg. Ekkoriban kezdtek el ugyanis, igazi gumiból óvszereket gyártani. Erős, elasztikus anyagot készítettek belőle, ami lehetővé tette az olcsó tömeggyártást.
Ez óriási hatást váltott ki a felvásárlópiacon. Az emberek tömegesen rohamozták meg a boltokat, mindenki a világújító védekezési módszert akarta a magáénak tudni.

Az 1950-es évektől kezdve pedig megjelent a piacon a Durex, a máig legnagyobb óvszergyártó hatalom, és a világon először angliában piacra dobta a síkosított ma is használatos óvszert. Valódi népszerűségét viszont csak az 1980-as hullám hozta meg, amikor is bebizonyították hogy az óvszer legfőképpen az egyetlen védekező eszköz ami 100%-ban meggátolja a HIV virus fertőzését.
Forrás: www.bien.hu, www.hotdog.huMemo
Michael Bublé visszatér

Michael Bublé visszatér

Mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy az énekes kisfia súlyos betegségben szenved. Akkor Michael úgy döntött visszavonul, de most ismét színpadra áll. ...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtlabda

Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtla...

Lehet családi vagy baráti összejövetel, esetleg sportesemény a tévében, a pepperónis sajtlabdába mártogatott apró perecek tökéletes előételként és rágcsálnivaló...
Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Mint a közelmúltban kiderült, lemondta koncertjeit a népszerű énekesnő. Shakira azért kénytelen halasztani turnéját, mert súlyos probléma van a hangszálaival.
David Beckhamék fia elköltelezte magát?

David Beckhamék fia elköltelezte magát?

Furcsa gyűrűre figyeltek fel a lesifotósok a minap Brooklyn Beckham ujján – Mivel David és Victoria Beckham legidősebb fia ismét egy párt alkot korábbi kedvesév...
A vita megerősíti a szerelmet?

A vita megerősíti a szerelmet?

Természetesen nem szabad mindenen összeveszni, de friss kutatások bizonyítják, hogy olykor egy-egy vita előrébb viszi a párkapcsolatot.   
Colin Farrell boldog, de titok, hogy kivel

Colin Farrell boldog, de titok, hogy kiv...

Boldog új kapcsolatában a sármos színész – Colin Farrell kedvesének neve most is titok, de ez nem, hogy nagyon jól érzi magát a barátnőjével.
Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre ...

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következm...
Közleményt adott ki Ed Westwick

Közleményt adott ki Ed Westwick

Egyre jobban dagadt a botrány a Gossip Girl sztárja körül, akit mostanra több nő is erőszakkal vádol. A színész megszólalt a téma kapcsán.   
< >