2021. 08. 25. - 11:10

Családi dráma – Mikor érdemes elvágni a szálakat?

Családi dráma – Mikor érdemes elvágni a szálakat?

A család mindenki számára kicsit mást jelenthet. Vannak, akik örömmel térnek haza a meghitt környezetbe, másoknak azonban inkább kerülendő közeg. Mikor érdemes inkább elvágni a szálakat, ha egészségesek akarunk maradni?

Szerencsére, az emberek jó része számára a család egy befogadó, meghitt közeg, ahol szeretetre és támogatásra számíthatnak. Nem mindenki ilyen szerencsés azonban – számtalan família van, ahol csak stressz és fájdalom éri a tagokat, s a legkevésbé sem megnyugtató a számukra.
 
Mivel a családtagjaink az identitásunk részei, inkább hagyjuk, hadd maradjanak az életünkben, még ha a kapcsolat csapnivaló is.
 
Eljön azonban a pont, amikor fel kell tennünk a kérdést magunknak: nem lenne-e előnyösebb elvágni a szálakat?
 
Előfordul, hogy már nincs mód egy családi kapcsolat megjavítására
Előfordul, hogy már nincs mód egy családi kapcsolat megjavítására
 
Nézzük meg, eljött-e ennek az ideje. Az alábbi kérdések – és az arra adott válaszaink – segíthetnek.
 
1.Romboló-e annyira számunkra ez a családi kapcsolat, hogy nem érdemes menteni?
 
Még ha hűségesek vagyunk is a famíliához, egy személlyel kapcsolatban olyan bizalomvesztés áll fenn, vagy annyira elfogadhatatlan a viselkedése, hogy ez érzésünk szerint javíthatatlanná teszik a kapcsolatot. Sok ember vérfertőzés, érzelmi bántalmazás vagy a fizikai bántalmazás áldozata, ők jellemzőem ezt érezhetik.
 
2.Megpróbáltunk-e javítani a helyzeten?
 
Ha már tettünk erőfeszítéseket annak érdekében, hogy javítsunk a romboló családi kapcsolaton, de nem változott pozitív irányba semmi, valószínűleg itt az ideje elengedni azt az embert. Jellemzően ilyen személyek, akik kábítószer-problémával, alkoholizmussal küzdenek. Ha úgy érezzük, már mindent megtettünk, de nincs mód arra, hogy „megmentsük” az illetőt, elég a próbálkozásból. Ideje elhatárolódnunk vagy megszakítani a kapcsolatot, ha a súlyos probléma helyrehozása sikertelen.
 
3.Konfliktus rontja a légkört?
 
Bizonyos esetekben egy családtaggal való kapcsolat inkább fájdalmas, mint pozitív. Mindez általában egy adott konfliktusra adott reakció. Ha mi magunk vagy a família nehéz időszakon megy keresztül, a stressz túlzott reakciókat válthat ki, amely megviselheti a kapcsolatot. Ezekben a helyzetekben – mivel a család fontos -, jobb, ha dolgozunk a konfliktus feloldásán, vagy inkább kizárjuk életünkből az adott személyt.
 
4.Távolabbi a kapcsolat, mint egykor volt?
 
Olykor a családi kapcsolatok – de lehetnek azok barátiak is - már nem jelentenek annyit, mint régen. Ez fájdalmas érzés, de kizárni nem kell őket az életünkből. Elég, ha elengedjük őket, néha-néha összefutunk egy eseményen és váltunk pár szót. A változást jobb elfogadni. Ha valami megváltozott is köztünk – például más irányba fejlődtünk, más érdeklődéseink lettek – attól még fenntartható a kapcsolat, de érdemes csak alkalmi találkozásokra korlátozódnia.
 
Ha őszinték vagyunk önmagához egy családtaggal kapcsolatos probléma természetét illetően,  el tudjuk dönteni, mit szeretnénk: ideje-e megszakítani a kapcsolatot, vagy elfogadni olyannak, amilyen, esetleg van-e még mód változtatni.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.