2020. 07. 22. - 12:40

Csend a kapcsolatban - Miért mérgező?

Csend a kapcsolatban - Miért mérgező?

A csend a szakemberek szerint az egyik leggyakoribb módszer a pároknál arra, hogy kezeljék a felmerülő konfliktusokat. Csakhogy ez nem számít kezelésnek, s még ártalmas is.

Sok pár dönt úgy, hogy hallgatásba burkolózik, pedig a problémát megoldani, kezelni kellene. Inkább vannak csendben, minthogy nekikezdjenek valami mondandónak, amiből esetleg konfliktus adódhat. Vagy a másik a fejükhöz vághat valamit.
 
Minél kevesebbet beszélnek azonban, annál agresszívebbé és szorongóbbá válnak belül, sőt, interakcióik is ilyenek lesznek.
 
A csend nemcsak tiszteletlenség, nem is vezet eredményre. Olyan, mint a büntetés egy formája. Ráadásul az esemény mindig újra ismétlődik, különösen, ha egyik fél kérdőre vonja a másikat.
 
Egy kapcsolatban ártalmas a csend
Egy kapcsolatban ártalmas a csend
 
A csend egyébként beszédesebb minden szónál. S jóval ártalmasabb, mintha valóban leülnénk beszélgetni. A problémák nincsenek megbeszélve, minden a szőnyeg alatt hever. A pár két tagja azt gondolja, ez a viselkedés a legdiplomatikusabb, holott a legkárosabb.
 
A haragot tévesen ítélik meg, s a csend szokássá válik. Arról nem is beszélve, hogy a nemi élet komolyan megfeneklik.
 
Hogyan kerülhető el ez a csendes szenvedés?
 
1.Ne támadjuk a partner karakterét: ha kilistázunk mindent, ami negatív a személyiségében, feltehetjük magunknak a kérdést, vajon miért vagyunk még vele? Hiszen rengeteg dolgot felsoroltunk, amit nem szeretünk benne.
 
2.Gondoljunk bele a viselkedéseink mögött rejlő okokba: gyakori, hogy egyik vagy mindkét fél úgy érzi, nem hallgatja meg a másik, nem érti meg őt, s ezért csendbe burkolózik – kerülve a konfliktust. Kérdezzük meg önmagunktól: miért viselkedjünk így és magyarázzuk meg a partnerünknek. Remélhetőleg ő is feltárja magatartása valódi okát.
 
3.Felelősségvállalás: vállaljuk a felelősséget saját érzelmeinkért. Nem minden a partner hibája, s nem is minden a miénk. Vagyis, jól járunk, ha őszinték vagyunk magunkkal és a párunkkal – ne gondolja azt, hogy rossz úton jár.
 
4.Idő: a pároknak szükségük van némi időre, hogy lenyugodjanak. Vagyis, ha úgy érezzük, olyat mondanánk, ami t megbánnánk, jobb, ha várunk, amíg lehiggadunk. Ha egy folyamatos problémáról van szó, szánjunk időt a nap folyamán arra, hogy megbeszéljük.
 
5.Bocsánatkérés: ha úgy érezzük, bármilyen módon tisztességtelenek voltunk partnerünkkel szemben, a bocsánatkérés elengedhetetlen. Ez annak beismerése, hogy tudjuk, hibáztunk és bánjuk a dolgot – s ez a partnerünk esetében is igaz, ha ő hibázik. Senki sem tökéletes, de nyílt kommunikációval sokkal többre megyünk, mint a hallgatással!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.