2021. 05. 26. - 11:40

Elveszítjük magunkat a párkapcsolatunkban?

Elveszítjük magunkat a párkapcsolatunkban?

Megfordult már a fejünkben, hogy a másikat tiszta szívből szeretni azt jelenti: teljes valónkkal csak rá koncentrálunk? Ez lehetetlen, vagyis ha így gondoljuk, valószínűleg feladtuk saját magunkat.

Ha nagyon szeretünk valakit, bizony hajlamosak vagyunk csak eköré szervezni az életünket – már ha megtehetjük. Az elején ez biztosan így is van, míg a helyes egyensúly meg nem teremtődik.
 
A teljes valónkkal azonban nem koncentrálhatunk csak a párkapcsolatunkra, hiszen az életben számos más tennivalónk is van: munka, tanulás, később a gyermekek ellátása.
 
Ahhoz, hogy egy kapcsolat kitartson, a saját boldogságunkra is oda kell figyelnünk. Ez egy rendkívül kiegyensúlyozó dolog, s nagyon nehéz megvalósítani, ha olyan típusok vagyunk, aki hajlamos elveszíteni saját magát egy kapcsolatban.
 
Aki elveszíti önmagát kapcsolatában, hajlamos valótlan dolgokat képzelni a legkisebb változás hatására
Aki elveszíti önmagát kapcsolatában, hajlamos valótlan dolgokat képzelni a legkisebb változás hatására
 
Azok, akik így tesznek, általában azért teszik ezt, mert igyekeznek tökéletes viszonyt teremteni a másikkal, vagy inkább „megszerezni a jóváhagyását” önmagukkal kapcsolatban. Aki így viselkedik, többnyire nagyon érzékeny a partnere rezdüléseire.
 
Sokszor keres mögöttes tartalmat, extra jelentést kijelentéseiben, próbál olvasni a gondolataiban. A legkisebb furcsaságra is felkapja a fejét. Elég, ha a másik csak egyszer is kissé visszahúzódó, a magát elveszítő fél máris a legrosszabbra gyanakszik: hazugságra vagy hűtlenségre.
 
Valószínűleg képes „elnyelni” partnere érzelmeit is, sőt, azok akár felül is múlhatják a sajátjait.
 
Nagyon fontos, hogy magára is gondoljon és fókuszáljon az ember. Kérdezze meg magától gyakran: mit gondolok? Hogyan érzem magam? Miben különböznek a gondolataim és érzéseim a párométól?
 
Mielőtt egy szituációt megbeszélünk vagy döntést hozunk, érdemes előbb ezeket átgondolnunk! Először tegyük meg ezt apró döntésekkel, például futtassuk le magunkban, mit is érzünk a partnerünkkel kapcsolatban. Ha jelen pillanatban ezt nem tudjuk megtenni, reflektáljunk egy esemény utáni tapasztalatra.
 
Amennyiben döntöttünk, vissza is mehetünk a párunkhoz megosztani vele új felismeréseinket. De igen hasznos lehet ezekről beszélni egy baráttal, aki segít abban, hogy „megtaláljuk a saját hangunkat”.
 
Megfelelő gyakorlással megtanulhatjuk, hogyan ne veszítsük el magunkat egy kapcsolatban. Ezzel a jóval kiegyensúlyozottabb perspektívával boldogabbak leszünk a kapcsolatunkban.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.