2021. 09. 01. - 11:11

Gondolkodj, mielőtt tanácsokat adsz

Gondolkodj, mielőtt tanácsokat adsz

Bár lennénk annyira jók a saját probléma-megoldásainkban, mint hogy másoknak tanácsokat osztogatunk, nem igaz? Tartsuk észben, hogy ami nekünk jó lehet, az másnak nem feltétlenül válik be. Gondolkodjunk, mielőtt tanácsot adunk.

Az emberek szeretnek másoknak tanácsokat osztogatni – olykor kéretlenül. Nem mindig jó ötlet azonban másoknak olyasmit javasolni, ami nekünk bevált, hiszen az nem mindenkinek lehet ugyanúgy jó.
Fontos tehát, hogy mielőtt tanácsot adunk, hallgassuk meg figyelmesen a másik felet és mások véleményét is vegyük számításba.
 
Mindenkinek bonyolult az élete valamennyire. Amikor azonban megosztunk történeteket másokkal, gyakran már lerövidítve és egyszerűsítve tesszük azt.
 
Persze, a másik nem tudja, mi maradt ki, hányféle küzdelmünkről nem számoltunk be részletesen. Ezért sem valószínű, hogy érdemes a saját esetünkben bevált módszereket a másiknak ajánlani.
 
Tartsuk észben, nem mindig jó ugyanazt a tanácsot adni másnak, ami nekünk bevált
Tartsuk észben, nem mindig jó ugyanazt a tanácsot adni másnak, ami nekünk bevált
 
Hiszen számos olyan részlet lehetséges, ami az ő helyzetét sem teszi egyértelművé, ezért jó kérdés, megfelelő lenne-e a tanács.
 
Nyilvánvaló, hogy több részlet vagy összefüggés ismerete hatással lehet a tanácsra és magára a reakcióra is.
 
Legyünk tisztában azzal is, hogy senki sem ismerhet teljesen egy kapcsolatot annyira, mint azok, akik benne vannak. Természetes, hogy a felek nem osztanak meg mindent a külvilággal, még egy nagyon jó baráttal sem feltétlenül.
 
Míg a barátok gyakran kérnek segítséget egymástól a nehéz helyzetekben, a kínált tanácsok eltérőek lehetnek attól függően, hogy mennyit tudnak a helyzetről és mennyire elfogultak.
 
A személyes küzdelmek sokszor nagyon egyediek lehetnek, s ehhez jön még a kapcsolat dinamikája, melybe nehéz belelátni.
 
Ha van rá esély, hogy híján vagyunk fontos információknak és nem hagyjuk figyelmen kívül elfogultságunkat, nem valószínű, hogy jó tanáccsal szolgálhatunk. Ne feledjük, annak is megvan az esélye, hogy félreértünk egy helyzetet.
 
Tanácsot tehát alázatosan és tisztelettel adjunk, ha úgy döntünk, hogy szeretnénk adni. Ne erőltessük a másikra és ne akadjunk fenn azon, ha nem hajlik az elfogadására. A lényeg az, hogy a másik fél, akinek segíteni akarunk, elfogadottnak és támogatottnak érezze magát, valamint tudja: ránk valóban számíthat.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.