2021. 02. 24. - 11:32

Határozottsággal egy kapcsolat is javítható

Határozottsággal egy kapcsolat is javítható

Meg vagyunk lepve, amikor azt látjuk, mások milyen határozottan ki tudják fejezni magukat? Nem érezzük magunkat hatékonynak? A határozottság fejlesztése a kapcsolatunknak is jót tesz.

Éreztük azt bármikor is, hogy meglep minket mások határozottsága? Hogy ki tudnak állni magukért? Ilyenkor magunkat kicsinek, nem elég hatékonynak, esetleg láthatatlannak érezzük?
 
Ha így van, valószínűleg passzívak vagyunk, csendesen ülünk, s mások hozzák a döntéseket, amelyeket mi követünk. Vagy esetleg kompenzálunk: megpróbáljuk legyőzni a gyengeséget azzal, hogy túlzottan és agresszívan követeljük, hallgassanak meg bennünket?
 
A passzív vagy agresszív álláspontot képviselőkkel szemben az önérvényesítő emberek hajlamosak könnyebben venni a dolgokat és általában kielégítőbb kapcsolatban élnek, mint mások.
 
Akik határozottak, általában öntudatosak és értékelik önmagukat. Vagyis, ahhoz, hogy a határozottságot megtanuljuk, fontos reflektálni önmagunkra - tisztában lenni azzal, mi fontos számunkra, s hogyan érezzük magunkat egy adott helyzetben.
 
A határozottság egy kapcsolatra is jó hatást gyakorol
A határozottság egy kapcsolatra is jó hatást gyakorol
 
Ha egyszer megvan ez a tudatosság, az önérvényesítés azt jelenti: világos, közvetlen és ítélet nélküli módon fejezzük ki magunkat. Felelősséget vállalunk azért, hogy kijelentünk bizonyos dolgokat, anélkül, hogy igyekeznénk felülkerekedni másokon.
 
Az asszertív emberek általában felismerik: nem ők felelősek azért, ahogy mások reagálnak.
 
Elfogadva hatalmuk határait, érezhetik magukat szomorúnak, megbántottnak, szorongó érzelmeket is észlelhetnek magukon, amikor nem kapják meg, amit szeretnének -  de fel tudják dolgozni ezeket az érzéseket és másra irányíthatják energiájukat. Így továbbra is érzik, hogy van erejük azon dolgozni, amire az életben vágynak.
 
Amikor elfogadjuk, hogy másoknak ugyanúgy joguk van a gondolataikhoz és érzéseikhez, mint nekünk, nagyobb valószínűséggel fogunk együttműködni velük, nem pedig követni, amit mások akarnak (passzív stílus) vagy folytatni az agresszív hozzáállást.
 
Az asszertív stílussal elvárhatjuk másoktól, hogy meghallgassák, amit mondani akarunk, s minket is érdekel, amit ők mondanak, hajlandóak vagyunk a kompromisszumokra, amikor erre szükség van.
 
Segít határozottnak lenni, ha tudatosan irányítjuk gondolatainkat és cselekedeteinket. Emlékeztessük magunkat arra, hogy amit mondani akarunk, fontos, s ugyanígy, a másik mondanivalója is az.
 
Ebben a hitben beszéljünk tiszta, közvetlen és nem bocsánatkérő módon. Tisztelettel kérjük azt, amit szeretnénk.
 
Azzal, hogy fejlesztjük képességeinket és gondolatainkat, majd hatékonyan közvetítjük azokat, magabiztosabbnak érezhetjük magunkat – különösen, ha elfogadjuk, hogy nem kényszeríthetünk másokat arra, amire mi vágyunk.
 
Amikor kifejezzük magunkat, segíthet a szemkontaktus, valamint az egyenes állás vagy ülés. Igyekezzünk mindig világosak, közvetlenek és tiszteletteljesek lenni. Hogy ezután mi hogy alakul, az nem rajtunk múlik.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.