2020. 08. 26. - 12:55

Hogy oldjunk meg egy konfliktust kellő tisztelettel?

Hogy oldjunk meg egy konfliktust kellő tisztelettel?

Kevesebbszer vagy többször, konfliktusok előfordulnak egy párkapcsolatban. Fontos azonban, hogy ezeket kellő tisztelettel, megfelelően kommunikálva meg tudjuk oldani. Hogyan?

Amikor egy párkapcsolatban konfliktusra kerül sor, fontos megfelelően kommunikálva, a másikat tisztelve megbeszélni a problémát és megoldást keresni rá. Így ugyanis erős és jó maradhat egy kapcsolat.
 
Sokan nem tudják azonban, hogyan érdemes ezt csinálni – mire kell odafigyelni? Lássuk.
 
1.Győződjünk meg róla, hogy tisztességesen „harcolunk”: fókuszáljunk a kérdésre, mi a probléma? Ne kezdjünk vitakozni például olyan dolgokon, amelyeket nem lehet megváltoztatni.
 
A vitákat is tisztelettel és megfelelően kommunikálva kell megoldani
A vitákat is tisztelettel és megfelelően kommunikálva kell megoldani
 
2.Ne támadjunk közvetetten: amikor elmondjuk a gondunkat, ne úgy kommunikáljuk azt a partnerünk felé, hogy „Rosszul érzem magam miattad”, hanem „Rosszul érzem magam, amikor ezt csinálod”. Mindig emeljük ki, hogy mi miként érezzük magunkat valaminek a hatására.
 
3.Ne vegyítsünk régi sérelmeket a vitába: a múltbeli konfliktusok újbóli felemlegetése nem oldja meg a jelenlegi problémát. Koncentráljunk arra, amit itt és most meg tudunk oldani.
 
4.Bocsássunk meg: egy konfliktus rendezése nem lehetséges, ha nem vagyunk hajlandók vagy nem vagyunk képesek megbocsátani a másiknak.  
 
5.Ha a vita fellángol, tartsunk szünetet: hagyjunk magunknak pár perc szünetet, hogy megnyugodjunk és oldjuk a stresszt, mielőtt olyasmit mondanánk, amit nagyon megbánnánk. Mindig emlékezzünk arra, olyan emberrel veszekszünk, akit egyébként szeretünk.
 
6.Érdemes tudni, mikor kell elengedni valamit: amennyiben nem jutunk el a megegyezésig, abban állapodjunk meg, hogy egyelőre külön véleményen vagyunk. Egy vita folytatása két emberen múlik – ha a konfliktus nem tart sehová, egyezzünk meg abban, hogy kapcsoljuk ki a témát és lépjünk tovább.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.