2021. 11. 11. - 11:45

Hogyan egyezkedjünk a párunkkal?

Hogyan egyezkedjünk a párunkkal?

Ha szeretnénk valamit elérni a kedvesünknél, de ő kevés hajlandóságot mutat, hogyan tovább? Vannak hatékonyabb módszerek a pozitív hatású egyezkedésre?

Tegyük fel, hogy szeretnénk valamit a párunktól, amit ő nem hajlandó megadni. Lehet, hogy egyszerűen csak arra vágyunk, hogy mindig adjon jóéjt csókot, elköszönjön rendesen, mielőtt kilép a lakásból, vagy hogy ne legyen főnökösködő a mindennapi interakciók során.
 
Előfordulhat, hogy sosem tudjuk rávenni őket a változásra, de van egy háromlépéses megközelítés, ami segíthet.
 
1.Kezdjük azzal, hogy hálásak vagyunk. Segít, hogy jó hangulatban indítsuk a beszélgetést, megosszuk partnerünkkel a vele kapcsolatos pozitív érzéseinket. Megjegyezhetjük, mennyire szeretjük, milyen nagylelkű volt egy adott szituációban, vagy hogy szeretünk vele időt tölteni.
 
Nagyon fontos, hogy komolyan gondoljuk, amit mondunk. Ellenkező esetben az őszintétlenség arra engedhet következtetni, hogy manipulatívak vagyunk.
 
Példa: „Szeretem, hogy gyakran írsz nekem a munkanapokon. Ettől valóban úgy érzem, hogy törődnek velem.”
 
Ha szeretnénk valamit a párunktól, fontos jól megközelíteni a dolgot
Ha szeretnénk valamit a párunktól, fontos jól megközelíteni a dolgot
 
2.Használjunk állításokat ahhoz, hogy elővezessünk egy kérést. Mondjuk el röviden és egyértelműen, mit szeretnénk, magyarázzuk el, hogy a kérés teljesítése hogyan érint minket vagy a kapcsolatot.
Figyeljünk arra is, hogy közvetlenül tegyük fel a kérést, vagyis valóban azt kérjük, amit szeretnénk, ahelyett, hogy csak nyilatkozatot tennénk.
 
Amennyiben közvetett vagy homályos hivatkozásaink vannak, előfordulhat, hogy a másik személy nem érti a kérést, vagy vegyes üzenet jön át neki. Így nagy esély van arra, hogy nem kapjuk meg, amire vágyunk, s a végén zavartnak, frusztráltnak, elutasítottnak érezhetjük magunkat, vagy úgy gondolhatjuk, a másik nem tisztel minket.
 
Példa: „Közelebb éreznélek magamhoz, ha minden este együtt feküdnénk le. Dolgoznál velem azon, hogy ez megvalósuljon?”
 
3.Legyünk kíváncsiak a párunk tapasztalataira és tudassuk vele, hogy hallottuk azokat. Bár fontos, hogy a vágyainkat tudatosítsuk, lényeges az is, hogy kedvesünk gondolatait és érzéseit ismerjük. Ő valószínűleg nem gondol arra, hogy kérdéseket tegyen fel, mert azt feltételezi, hogy már tudja, mit gondol vagy érez a partnere. Ezek a feltételezések azonban néha tévesek.
 
Azzal, ha kérdéseket tesz fel, partnerünknek van lehetősége megérezni, hogy valóban szeretnénk hallani, mit gondol, mit érez. Ha már tudjuk is a válaszát, ha megkérdi, még erősebben érezheti, hogy törődünk vele. Ha amit ő akar, ütközik a véleményünkkel, megpróbálhatunk kompromisszumot kötni.
 
Példa: „Mit gondolsz arról, hogy este együtt aludjunk el?”
 
Amennyiben a fentiek kipróbálása azt eredményezi, hogy kedvesünk beleegyezik a kérésünkbe, feltétlenül tudassuk vele: értékeljük ezt. Mindez növelheti pozitív érzelmeinket a partnerünk iránt és elősegítheti, hogy ő is jól érezze magát.
 
Ugyanakkor, ha a dolog nem működik, megkérdezhetjük: tehetünk-e valamit azért, hogy hajlamosabb legyen elfogadni a kérésünket. Persze, a válasz ebben az esetben is lehet „nem”.
 
Érdemes elgondolkodni azon, hogy a kapcsolatunk akkor is jelentősebb lehet, mint ez az egyetlen dilemma.
 
Mindaddig, amíg nyitottan, gondoskodóan és a konstruktív együttműködésre törekedve kommunikálunk, közös erőfeszítéseket teszünk a kapcsolatért és mindketten jól érezzük magunkat benne, sikeresen tárgyalhatjuk meg a többi nézeteltérést.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.