2021. 03. 24. - 11:30

Hogyan enyhítsük magányunkat a járvány idején?

Hogyan enyhítsük magányunkat a járvány idején?

Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány alaposan megváltoztatta az emberek életét, nem meglepő: sokan küzdenek magányossággal. Hogyan enyhíthetnénk ezt a pandémia közepén?

A magányosság rendkívül reális probléma a koronavírus-járvány közepette. Nagyon sok ember szenved tőle, leginkább annak érzelmi, sőt fizikai következményeitől.
 
Kutatások szerint a magány képes megrövidíteni az életünket, akárcsak a cigaretta vagy az elhízás.
 
Mindenesetre, ha magányossággal küzdünk is, fontos szem előtt tartani, hogy nem minden kapcsolat nyújtja ugyanazt a komfortérzetet. A másikkal való kapcsolódás mennyisége és minősége komoly változást jelenthet, hatékonyan csökkenti a magányt és növeli a boldogságérzetet.
 
A mennyiséget illetően fontos, milyen gyakran beszélgetünk egy másik emberrel. Érdemes ilyen időszakokban a régi barátokat is felkeresni – akikkel talán már évek óta nem beszélünk, pedig valóságos kincsnek számítanak.
 
Az értékes baráti kapcsolatokat rendszeres kommunikációval lehet fenntartani
Az értékes baráti kapcsolatokat rendszeres kommunikációval lehet fenntartani
 
Szerezzünk új barátokat, de ápoljuk a régiekkel is a kapcsolatot! Szebbé és tartalmasabbá teszi napjainkat, ha rendszeresen érdeklődünk a másik felől, mi van vele, hogy van, mi történik a mindennapjaiban.
 
A beszélgetés gyakorisága sokkal többet számít, mint az, hogy miről beszélgetünk lényegében.
 
Az emberek tényleges kapcsolata szintén létfontosságú. Nem is annyira a beszélgetések témája a fontos, sokkal inkább az, mennyire kapcsolódnak jól össze egymással. Mély kapcsolatok kialakítására a nők és a férfiak egyaránt képesek – még ha kommunikációs módjukban be is tartják a nemi sztereotípiákat.
 
Az embert alapvetően az teszi boldoggá, ha megértettnek, értékeltnek, megbecsültnek érzi magát.
 
A minőségi kapcsolat megvalósításához képesnek kell lennünk kapcsolatba lépni egymással. Ugyanazt a nyelvet beszélni. A barátságot a szavakkal és a cselekedetekkel is lehet erősíteni. Ha ezt nem tesszük, találkozóink csupán az idő kitöltésére szolgálnak. Lehet, hogy kevésbé érezzük magányosnak magunkat az interakciók miatt, ám ezek meglehetősen üresek is lehetnek.
 
Ha rendszeresen beszélgetünk barátainkkal és nyíltan kommunikálunk, sikeresebben kordában tarthatjuk a magányosság érzését, s meghittebb kapcsolatokat alakíthatunk ki.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.