2021. 10. 06. - 12:45

Hogyan gátoljuk meg, hogy érzelmeink túlterheljenek minket?

Hogyan gátoljuk meg, hogy érzelmeink túlterheljenek minket?

Amennyiben érzelmileg túlterheltnek érezzük magunkat, a párkapcsolat konfliktusait is nehezebb kordában tartanunk. Hogyan segíthetünk ezen a helyzeten?

Természetes dolog, hogy amennyiben valaki túlterhelt érzelmileg, nem képes igazán jól „menedzselni” a párkapcsolati gondjait, konfliktusait sem.
 
Nem kezeli jól a helyzeteket, gyorsan felhúzza magát, nem képes tiszta fejjel gondolkodni. Túl sűrűn tesz olyan dolgokat, amelyekkel csak ront a helyzeten. Párkapcsolati problémáink az érzelmeinkkel együtt irányíthatatlanná válnak.
 
Nem kell azonban ennek feltétlenül így lennie. Mint mindenre, erre a problémára is az a válasz, hogy szükséges jobban megismernünk azt. Ez ellentmondástalannak tűnhet, de azt jelenti, hogy közelebb kell kerülnünk az érzelmeinkhez, nem pedig elhatárolódni tőlük.
 
Azonosítsuk érzéseinket, hogy jobban tudjuk kezelni azokat
Azonosítsuk érzéseinket, hogy jobban tudjuk kezelni azokat
 
Amikor az érzelmek hevesek, olyan erősek lehetnek, hogy legyőzik a józan gondolkodást. Így az ember nem tudja csak úgy lekapcsolni az agya érzelmi részét. A tudósok azonban találtak valamit, ami néha úgy működhet, akár egy fényerő-szabályozó kapcsoló.
 
Azonosítanunk kell érzéseinket, ez ugyanis energetizálja a prefrontális kéreget, ami az amygdala (az agy érzelmeket szabályozó része) aktivitásának csökkenésével jár. Egyszerűbben szólva, ha „címkét rakunk” érzéseinkre, kevésbé érezzük majd magunkat érzelmileg reaktívnak. Fontos, hogy persze továbbra is elismerhetjük és érezhetjük érzelmeinket, ám ezek nem hatnak túlzottan ránk és a gondolkodásunkra.
 
Fejleszteni is tudjuk érzelmeink és képességeink azonosítását. Tudatosan figyeljünk az érzéseinkre és gondoljuk át, mik azok. Ha nehezen tudjuk, mit érzünk (sokan vannak így ezzel), érdemes átolvasni az érzelmek listáját. Nyomtassuk ki és tartsuk a listát a közelben, hogy bármikor rápillanthassunk.
 
Ha megtanuljuk érzelmeinket azonosítani, nagyobb önismeretet alakítunk ki és jobban megismerjük őket. Így reagálhatunk erre a tudatosságra, segítve önmagunkon és a párkapcsolatunkon.
 
Figyeljünk negatív és pozitív érzéseinkre, így egyensúlyt tudunk teremteni és dolgozhatunk azon, hogy megoldjuk a partnerrel való konfliktust.
 
A legújabb kutatások kiemelik annak fontosságát, hogy megtanuljunk figyelni minden érzelemre – ne csak a fájdalmasakra, mert aki ezekre fókuszál, annál nagy a veszélye annak, hogy rosszabbul érzi majd magát.
 
Ha azonosítottuk érzéseinket, tapasztaljuk is őket, ne csak nevezzük meg. Vagyis, ha úgy érezzük, nagyon szomorúak vagyunk, sírjunk nyugodtan.
 
Éljük át ezeket, ahelyett, hogy harcolnánk ellenük vagy letagadnánk őket. Megkönnyebbülünk és jobban, egészségesebben tudjuk majd kezelni őket.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.