2020. 12. 23. - 11:25

Hogyan lehet stresszmentes a karácsony?

Hogyan lehet stresszmentes a karácsony?

A karácsonyról az emberek többségének a kellemes családi összejövetelek, finom ételek, meghitt hangulat jut az eszébe. Mi az azonban, ami évről-évre stresszt okoz és akár a párkapcsolatot is veszélybe sodorhatja?

Nem újdonság, hogy bár a karácsonynak valóban a meghitt ünneplésről kellene szólnia, nagyon sok ember a stresszt látja benne, s örül, ha szentesre lerogy a karácsonyfa alá.
 
Mi okozza valójában ezt a stresszt?
 
Röviden, az idő és a pénz. A sürgetés, a tervek készítése, az utolsó pillanatban megejtett ajándék-vásárlás nagy nyomást helyez a párokra. A stressz még nagyobb, ha gyermekek is vannak. Az emberek emellett megpróbálnak megfelelni az elvárásoknak: a családtagok, rokonok szeretnék, ha meglátogatnák őket, s ezek a látogatások sem mindig felhőtlenek.
 
Mit tehetünk, hogy csökkentsük a stresszt?
 
Előszöris, ne okoljuk a karácsonyt emiatt. Nem az ünnep maga tehet róla, ha egy kapcsolat kútba esik. Valójában számos páros függeszti fel a válási eljárását is az ünnepekre.
 
Egymásra is szánjunk elég időt és figyelmet karácsonykor
Egymásra is szánjunk elég időt és figyelmet karácsonykor
 
Igazság szerint a párkapcsolatoknak hű tükröt tart az év végi ünnepi időszak – sokan ilyenkor gondolják át, mennyire elégedettek, boldogok is a házasságukban, kapcsolatukban. Olyan, akár egy éves teszt a pároknak. Ha a kapcsolatuk megindult a lejtőn, nem valószínű, hogy éppen ezekben a napokban lesz jobb a helyzet.
 
Fontos, hogy észben tartsunk néhány dolgot.
 
-Törjük meg a rutint: feltette-e valaha a kérdést a párunk, vagy mi őneki, hogy a szokásos karácsonyi rutin vajon boldoggá tesz-e bennünket? Minőségi időt töltünk együtt, akár a gyermekekkel közösen? Ha az őszinte válaszunk nem, akkor bizony érdemes újragondolni, hogyan töltjük az ünnepet. Ne ragaszkodjunk a régi szokásokhoz, ha nem működnek – találjunk ki újakat!
 
-Készítsünk terveket, de kezeljük az elvárásainkat: azzal, hogy a párunk mit vár el az ünnepekkor, tisztában kell lennünk. Határozzuk meg együtt, mi az, ami megadja számunkra az igazi karácsonyi hangulatot. Persze, fontos a család és a barátok, a rokonok is, de tartsuk észben, hogy a kapcsolatot mi ketten alkotjuk. Gondoljunk magunkra is, romantikázzunk kettesben is ebben a szép időszakban!
 
-Kommunikáljunk! A stresszes időszakok határozottan rosszat tesznek a kommunikációnak. Ezért fontos, hogy kedvesünkkel nyíltan megbeszéljük a terveket és részleteket az ünnepekre. Koncentráljunk azokra a dolgokra, amelyeket szívesen csinálunk, s ne azokra, amit nem. Tartsuk tiszteletben mindenkinek az álláspontját.
 
Valamint vigyázzunk az alkohollal. Néhány pohár ital is fokozhatja az érzelmeket és a reakciókat ugyanis, ami nem feltétlenül tesz jót ezekben az ünnepi napokban.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.