2021. 04. 14. - 11:25

Hogyan menthető a kapcsolat egy megcsalás után?

Hogyan menthető a kapcsolat egy megcsalás után?

A hűtlenség a legmélyebb árulásnak számít, mely egy házasság alapjait igencsak megrengetheti.  Ez akkor is igaz, ha a megcsalás csupán érzelmi jellegű. Van mód arra, hogy a dolgok helyrejöjjenek?

Nem kétséges, hogy a megcsalás egy rendkívül mély árulásnak tekinthető a házasságban – de egy házasság nélküli kapcsolatban is. Megrengeti két ember összetartozásának alapjait, s ez akkor is így van, ha „csupán” érzelmi jellegű a megcsalás – vagyis partnerünk mélyebb személyes kapcsolatért fordul máshoz.
 
Sok pár küzd komolyan a kérdéssel: vajon menthető-e ezek után a kapcsolatuk.
 
Egyetlen jó megoldási lehetőség persze nincs, amelyet minden házasságra rá lehet húzni. Minden egyes út nehéz, ám ugyanolyan egyedi, mint maguk a kapcsolatok.
 
Van mód a helyrehozásukra, sőt arra is, hogy jobbá váljanak. Ám csak akkor, ha az alábbi feltételek teljesülnek.
 
Hűtlenség - helyrehozható a kapcsolat, de csak bizonyos körülmények között
Hűtlenség - helyrehozható a kapcsolat, de csak bizonyos körülmények között
 
1.A hűtlen társ megbánást mutat: a gyógyulás akkor történhet meg, ha a házasságtörést elkövető fél teljes mértékben beismeri tettét és felelősséget vállal cselekedeteiért.
 
Megbánást kell tanúsítania az általuk okozott kár miatt. Nyilvánvalóan el kell ismerniük, hogy a kapcsolaton kívüli próbálkozás helytelen dolog volt. Komoly előrelépést jelenthet, ha ki tud mondani valami ilyesmit: „Amit tettem, rossz cselekedet volt. Nagyon sajnálom, ahogyan a fájdalmat is, amit okoztam ezzel neked.”
 
2.A megcsaló társ igazolja értékeli és becsüli a másik fájdalmát. A hűséges házastárs kétségtelenül számos érzelemmel küzd majd: érezheti azt, hogy bántották, szomorúsággal, haraggal küzd. A hűtlen félnek meg kell hallgatnia, be kell ismernie, hogy érzései érthetők és jogosak. A folyamat sok beszélgetést igényel – idő kell, mire a házastárs feldolgozza az érzelmeit.
 
Újra és újra meghallgatni megviselheti az embert, de ez elengedhetetlen, ahogyan a kellő türelem is annak részéről, aki hűtlen volt. Empatikusnak és együttérzőnek kell maradnia.
 
A cél az, hogy a fájdalom csökkenjen, s újra megtaláljuk az utat egymáshoz. Ha a sértett fél dühe nem csillapodik és ragaszkodik ahhoz, hogy állandóan sulykolja a másikba, mit tett, a kapcsolatot aligha lehet megnyugtatóan helyrehozni. Ez csak károkat okoz.
 
A fájdalom idővel enyhülni fog, még ha nem is feledhető. De a házasság továbbhaladhat a megbékélés felé vezető úton.
 
3.Mindkét félnek arra kell törekednie, hogy helyreállítsa kapcsolatát. Nagyon fontos felmérniük házasságuk állapotát az az előtti időszakot illetően, hogy egyikük elkezdett belebonyolódni egy afférba. Miközben a megcsalás valóban nem elfogadott dolog, az, ami előtte történt a kapcsolatban, magyarázatot adhat rá.
 
Fontos nyíltan beszélni arról, mi történt, hogyan vezetett az út idáig. Csupán akkor javítható a kapcsolat, ha őszintén meg tudjuk beszélni, milyen gondok voltak és hogyan lehetne ezeken segíteni.
 
Erőfeszítéseink javíthatják a kommunikációt, növelhetik a gondoskodást, közelebbi kapcsolatot alakíthatunk ki egymással. Sok esetben ez az, ami korábban elkezdett leépülni.
 
Szükség van kitartásra és elkötelezettségre. A fájdalmas múltat ​​egy erősebb, egészségesebb házasság megteremtésére is fel lehet használni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.