2021. 08. 18. - 11:40

Hogyan szabaduljunk meg a negatív gondolatoktól?

Hogyan szabaduljunk meg a negatív gondolatoktól?

Amikor a stressz maga alá gyűr bennünket, nehezen látunk ki belőle. Blokkolva érezzük magunkat, s ezzel kárt tehetünk kapcsolatainkban. Hogyan segíthetünk magunkon?

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy a stressz teljesen legyengítette. Ilyenkor úgy érezzük, elborítja az agyunkat, különféle testi reakciókat vált ki és „blokkolódunk” – nem látunk tisztán és a negatív érzelemhullám közepette akár kárt is tehetünk párkapcsolatunkban vagy emberi kapcsolatainkban.
 
A stressz miatt nyugtalanok, letargikusak, negatívak vagyunk, lehetetlennek tűnik, hogy jó legyen a közérzetünk.
 
Íme néhány módszer, ami segít, hogy jobban érezzük magukat.
 
Ha úgy érezzük, beleragadtunk egy negatív gondolkodásmódba, kényszerítenünk kell magunkat arra, hogy olyan dolgokra koncentráljunk, amelyek segíthetnek kilépni ebből.
 
Több módszer is segíthet, hogy az élet pozitív oldalát nézzük
Több módszer is segíthet, hogy az élet pozitív oldalát nézzük
 
Annak ellenére, hogy most úgy tűnik, az élet nem teljesen rossz. Ha a szép részeit vesszük észre, van módunk szebbé tenni a napjainkat. Hogyan?
 
-Használjuk az egyedül töltött időt építő jellegű dolgokra: ez különösen fontos, tekintettel arra, hogy a járványhelyzet miatt a közelmúltban tevékenységeink jó részét korlátozták. Törődjünk többet magunkkal, tisztázzuk magunkban, mi az, ami igazán fontos, hogy értékes életet éljünk: a számunkra jelentőséggel bíró dolgokkal foglalkozzunk a jövőben.
 
-Csökkentsük le a képernyő előtt töltött időt: különösen az otthon dolgozók érzik manapság úgy, hogy a rengeteg monitor, telefon, táblagép előtt töltött idő leszívja az energiájukat. Miközben bizonyára könnyebb az eszköz előtt leragadni szabadidőtöltésként, keressünk inkább olyan elfoglaltságokat, amelyek elterelik a figyelmünket. Például menjünk el sétálni és figyeljük a környezetünket, vegyünk részt valamilyen tevékenységben.
 
-Törődjünk a kapcsolatainkkal: ha emberi kapcsolataink feszültté váltak, vegyük észre és igyekezzünk segíteni ezen! Tegyük fel magunknak a kérdést: van-e olyasmi, amit megtehetünk azért, hogy megoldódjanak a gondok? Sokszor az együtt töltött, tartalmas idő is segíthet. Például nézzük meg együtt egy filmet, ami mindkettőnket érdekel és beszéljünk róla utána egy jó pohár bor mellett.
 
-Lassítsunk le és élvezzük a pillanatot: gyakori, hogy az ember nem tud lelassítani, ha kevesebb a dolga, akkor is keresi, mivel hozhatná vissza korábbi, aktív tempóját. Ha azonban azt választjuk, hogy megfontoltabban élünk, nagyobb nyugalmat fogunk megtapasztalni. Képesek leszünk kiélvezni egy-egy pillanatot, meglátni a kis dolgok szépségét: egy finom ételt, egy jó baráttal eltöltött estét.
 
-Élvezzük a szabadtéri tevékenységeket: ha nem is érezzük motiváltnak magunkat, felpezsdíthet. A friss, téli hideg ugyanúgy, ahogy a kellemes nyári idő.
 
Ha a pozitív dolgokat nézzük, bár nem vagyunk jól, úgy érezhetjük: hazudunk magunknak. Nincs ezzel baj, ismerjük el érzelmi küzdelmeinket és a valódi kihívásokat, amelyekkel szembesülünk.
 
Majd döntsünk úgy, hogy kiutat találunk az érzelmi szorongásból, depresszióból vagy az általános rossz közérzetből. Ha próbálkozunk, meglesz az eredménye!
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.