2021. 06. 30. - 11:45

Jelek, hogy ideje házassági tanácsadásra menni

Jelek, hogy ideje házassági tanácsadásra menni

Sok esetben, amikor terapeutához fordulnak a felek, már elindultak a kibékíthetetlen ellentétek felé. Nem érdemes túl sokat várni. Figyeljünk oda a vészjelekre!

A szakemberek tapasztalatai szerint fontos minél előbb igénybe venni házassági tanácsadást vagy párterápiát - mire ugyanis a legtöbb pár rászánja magát és megjelenik az első tanácsadáson, már régen elindultak a kibékíthetetlen ellentétek útján.
 
Persze, több oka van annak, hogy sokáig várnak. Először úgy vélik, az ő problémáik nem olyan rosszak, hogy ne tudnák megoldani azokat. Vagy úgy gondolják, az idő majd megoldja. A mindennapok, a felelősség elvonja a figyelmüket, vagy akadályozza az őszinte erőfeszítéseket a kapcsolat javítására.
 
Mindegy, mi az ok, minél inkább feszültebbé válik a kapcsolat és minél nagyobb a felek között a távolság, annál nehezebb azt helyrehozni.
 
Vagyis, ha észrevesszük, hogy gond van a kapcsolatunkban, kezdjük azzal, hogy feltesszük magunknak a kérdést: mennyire fontos nekem ez a kapcsolat?
 
Terapeuta segítségével van esély arra, hogy helyreállítsuk a kapcsolatot - ha tényleg szeretnénk
Terapeuta segítségével van esély arra, hogy helyreállítsuk a kapcsolatot - ha tényleg szeretnénk
 
Fontos kérdés az is: mennyire fontos számomra azon dolgozni, hogy a kapcsolat erős és egészséges legyen?
 
Amennyiben értékeljük a párkapcsolatunkat, elengedhetetlen, hogy tudatosan törekedjünk a táplálására!
 
Melyek azok a jelek, amelyek alapján biztosan tudhatjuk, hogy ideje tanácsadásra menni?
 
1.Nem élvezzük egymás társaságát.
 
2.Hiányzik a szeretet. Ez negatív vagy ellenséges érzéseket jelezhet, de az érzés hiányát is tükrözheti.
 
3.Párhuzamos életet élünk. Ha pedig megpróbálkozunk azzal, hogy csatlakozzunk a másikhoz, ugyanúgy hiányoljuk egymást.
 
4.Egyedül érezzük magunkat, annak ellenére, hogy együtt vagyunk.
 
5.Minden apró véleménykülönbség gyorsan feszültséghez vezet. A nézeteltérések megvitatására tett legtöbb kísérlet fokozott konfliktust szül vagy egymás elkerülésével végződik. Mindketten úgy érezzük, nem ért meg a másik és csak kritizál.
 
6.Védekező magatartást veszünk fel egymás társaságában. Mivel arra törekszünk, hogy megvédjük magunkat, hamar észrevesszük a negatívumot a házastársunk megjegyzéseiben.
 
7.Titkaink vannak. A távolság és az ellentétek miatt hajlamosak vagyunk kerülni a fontos dolgok megbeszélését is. Talán hazudunk is, olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyekről tudjuk, hogy a másik nem értene velünk egyet vagy ellenünk lenne.
 
8.Megfordult a fejünkben az affér gondolata, netán fenn is tartunk már egyet, s az érzelmi jellegű. (Az ilyen típusú viszonyoknál olyan dolgokat is megosztunk a másik emberrel, amikről úgy érezzük, a párunkat nem érdekli vagy nem hallgatna meg.) Az illetőről nem számolunk be a házastársunknak, vagy ha igen, minimalizáljuk a kapcsolódás jelentőségét.
 
9.Inkább ellenfeleknek érezzük magunkat, mint egy csapatnak. Nem érdekel különösebben, ha a párunk ideges, ha bántja valami, ahogyan az sem, ha mi bántjuk, sértjük meg (leginkább azért, mert ő is ezt tette).
 
10.Nem érzünk melegséget, ha házastársunkra gondolunk és ez akkor is igaz, ha visszaidézzük a régi szép napjainkat, randevúzásunk időszakát.
 
11.Bizalmunk elveszett. Nos, ez az egyik legkeményebb dolog – de nem feltétlenül igaz, hogy ez már egyáltalán nem javítható. A házassági terápia sok párnak segít visszanyerni az egymás iránti bizalmát, amelyet lassan vissza lehet építeni és a kapcsolat erősebb lehet, mint valaha.
 
12.Nem tiszteljük házastársunkat, sőt megvetést érezünk iránta. Ilyen esetben csak akkor építhető fel újra a kapcsolat, ha valóban őszinte motivációt érzünk ez iránt.
 
Ha tehát a fenti jeleket észleljük magunkon, ideje felkeresni egy szakembert. Miközben a házassági tanácsadás nem gyógyír minden kapcsolatra, mindenképp jobb esélyeket kínál a boldogabb közös jövőre.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.