2020. 09. 15. - 11:30

Jó kapcsolat, jó egészség?

Jó kapcsolat, jó egészség?

A házasságnak és a hosszútávú párkapcsolatnak megvannak a maga előnyei. De mi olyan egészséges egy házasságban, hogyan járul hozzá a tartós együttélés az egészséghez? Most kiderül.

A régi bölcsesség szerint a házas emberek hosszabb ideig élnek és egészségesebbek, mint az egyedülállók. Kutatások alátámasztják, hogy ez igaz lehet.
 
Tanulmányok azt mutatják, a házas embereknél – különösen a férfiaknál – kevésbé jellemző a korai halál, s kevésbé valószínű, hogy szívbetegség vagy stroke miatt hunynak el.
 
A kérdés már csak az, miért? S mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik elkötelezett, tartós kapcsolatban élnek, de az igent sosem mondták ki? Vagy akik egyedül is boldogok?
 
hazassag_1
 
A szakemberek mérlegelték a hosszútávú kapcsolatok, szeretet és az ember jóléte közötti összefüggést.
 
Mi olyan egészséges a házasságban?
 
A szakértők szerint három alapvető dolog járul hozzá ehhez.
 
1.Biztonságosabb viselkedés: Christopher Fagundes, PhD, az Ohio Állami Egyetem pszichológusa és kutatója szerint egy házasságban vagy tartós kapcsolatban kevesebb a kockázatvállalás és a kábítószer-fogyasztás lehetősége. Még kevesebb, mintha csupán együtt laknának.
 
2.Társadalmi kapcsolódás: amennyiben valaki házas, ideális esetben ez a legközelebbi kapcsolata valakivel. mondja Janice Kiecolt-Glaser, PhD, szintén az Ohio Állami Egyetem munkatársa. Ez azt jelenti, hogy van egy partnerünk, aki közeli támaszt is adhat bármilyen helyzetben.
 
Másrészt, mint azt Sudeepta Varma orvos, a NYU Langone Orvosi Központ pszichiátere elmondta: azoknál az embereknél, akik egyedül vannak és boldogtalanok, fennáll az elszigetelődés kockázata – ami depresszióhoz és az egészség elhanyagolásához vezethet.
 
3.Egészségügyi segítő: a párunk nagy hatással van a viselkedésünkre. Van valaki, aki emlékeztet arra, hogy ezt vagy azt ne együk meg; hogy kevesebb alkoholt igyunk; figyelmetethet bármiben, s segít fenntartani az egészséges szokásokat – jegyezte meg Theodore Robles, PhD, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem pszichológusa.
 
A kutatások emellett azt mutatják, hogy a boldog házasságban élő emberek nagyobb valószínűséggel követik orvosuk ajánlásait.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.