2021. 03. 10. - 11:40

Mennyi titok elfogadott egy párkapcsolatban?

Mennyi titok elfogadott egy párkapcsolatban?

A meghitt, szeretetteljes kapcsolatokban természetes az érzelmi intimitás – beletartozik az is, hogy megosztunk egymással személyes információkat, beleértve olykor a kellemetlen igazságokat is. De meddig egészséges ez?

Az érzelmi intimitás a jó kapcsolatok természetes része. Ha jól érezzük magunkat a másikkal és megbízunk benne, személyes információkat is megosztunk vele, olykor kínos, régi dolgokat is elmesélünk, érzékeny témákat is feltárunk.
 
Ez azonban nem jelenti azt, hogy valóban mindent meg kell osztani. Azt, hogy korábban ki hogy használt ki minket szexuális szempontból vagy éppen mi valaki mást, nem valószínű, hogy el kell mondanunk, ahogyan a fürdőszobai szokásainkat sem tárgyaljuk ki.
 
Igen ám, de hogyan ítéljük meg, mit érdemes megosztani és mit nem?
 
Mindenkit kielégítő válasz nincs a kérdésre, hiszen minden ember más. Egyesek praktikussági szempontból mindent elmondanak, míg mások jóval óvatosabbak vagy egyszerűen nem olyan típusok, akik bármit elmesélnek.
 
A magánjellegűnek tartott dolgok ki nem beszélése még nem jelenti azt, hogy a másik titkolózik
A magánjellegűnek tartott dolgok ki nem beszélése még nem jelenti azt, hogy a másik titkolózik
 
Ha van különbség abban, mennyit mond el a párunk a múltbeli dolgokról vagy szokásokról és mennyit osztunk meg mi, az sajnos okozhat gondokat. Az ugyanis, aki komfortosan érzi magát, miközben személyes információkat árul el, elutasításnak, furcsa hozzáállásnak tekintheti, ha mi nem osztunk meg magunkról ugyanennyit. Talán túl titokzatosnak is vél bennünket.
 
Fontos megérteni, hogy van különbség a magánjellegűnek számító dolgok és a titokzatoskodás között. Ha valaki hajlamos arra, hogy megőrizze magánjellegűnek vélt dolgait, általában nem rejteget semmit, ami szerinte felzaklatná vagy kiborítaná a partnerét. A titokzatoskodás azonban kifejezetten azt jelenti, megpróbáljuk megakadályozni, hogy partnerük kiderítsen valami felkavaró dolgot.
 
Ez a két dolog között azonban homályos a határ. Például valaki, ha attól tart, hogy kritizálják, különösen magában tarthatja magánjellegűnek tekintett dolgait, hogy megakadályozza a támadást vagy az elutasítást. A „titok” azonban nem olyasmi, ami ártalmas lenne a partnerre nézve.
 
Olyan is előfordul, hogy valaki nem mond el a párjának valamit, mert úgy gondolja, az ártó lehet – pedig talán egyáltalán nem is az, megítélés kérdése.
 
A legfontosabb az, hogy tiszteletteljesek és szeretetteljesek legyünk egymással szemben. A kapcsolat akkor lesz jó, ha elfogadjuk egymás magánjellegű dolgai iránti igényét, hiszen nem mindenki ugyanolyan és nem feltétlenül érzi szükségét, hogy mindent megosszon magáról.
 
Ha zaklatottak vagyunk partnerünk hallgatása miatt, s valóban tudni szeretnénk, mit gondol, álljunk ellen a késztetésnek, hogy továbbra is kérdezgessük. Inkább azt mondjuk el neki, milyen hatással van ránk a hallgatás, aggódunk és magányosnak érezzük magunkat emiatt. Így lehet, hogy megosztja velünk gondolatai egy részét.
 
Annak kommunikálása, milyen hatással van ránk egy viselkedésmód, mindig sokkal jobb és célravezetőbb, mint a szükségtelen faggatózás.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.