2021. 05. 05. - 11:10

Szerelem – Meg kell-e változni valakinek a kedvéért?

Szerelem – Meg kell-e változni valakinek a kedvéért?

Terápiás beszélgetések során gyakran hangzik el a mondat: „nem fogok megváltozni miatta”, vagy „nem várhatom tőle, hogy megváltozzon értem”. Vajon van értelme változni a másikért?

Bizonyára magunk is találkoztunk már olyan párral – ha nem kerültünk mi is ilyen helyzetbe -, amelyben az egyik fél állandóan abban bízik, hogy a másik majd megváltozik. Terápiás beszélgetéseken is sűrűn hangzik el a partner változására vonatkozó remény, vagy éppen annak kifejtése, hogy nem várhatjuk el ezt a másiktól.
 
Egészséges párkapcsolatokban a két fél hatással van egymásra, ez tény. Egy pár boldog lehet együtt attól függetlenül is, hogy nagyon különbözőek a nézőpontjaik bizonyos témákban - például a zenében. Normálisnak az számít, ha annak ellenére is mutatunk némi érdeklődést a másik kedvtelései iránt, hogy mi valójában mást szeretünk.
 
A boldog párok valamennyit hajlandók változni a másikért - de teljes változás senkitől sem várható el
A boldog párok valamennyit hajlandók változni a másikért - de teljes változás senkitől sem várható el
 
Ez rendkívül fontos, mert azt mutatja, hogy tisztelik a másik gondolatait, érdeklődési körét és törődnek azzal.
 
Meg akarják érteni egymást és összekapcsolódni különféle érdeklődési köreik ellenére is. Boldoggá szeretnék tenni a másikat.
 
Létezik néhány fontos módszer arra, hogy az emberek szoros kapcsolatokat alakítsanak ki egymással.
Mégis, más nyitottnak lenni az új tapasztalatokra - különösen akkor, ha nem élvezzük azokat teljes mértékben -, mint olyan dolgokat csinálni, amelyek egyáltalán nem illenek hozzánk és magunkra erőltetjük azokat.
 
Egyszerű példa, ha a párunk azt várja tőlünk, hogy egy bizonyos hobbit vele együtt űzzünk, pedig nem érdekel bennünket és sokkal szívesebben töltenénk az időnket valami olyasmivel, ami feltölt bennünket; vagy olyan ruhaviseletre akar rávenni bennünket, amiben egyáltalán nem érezzük magunkat komfortosan.
 
Azok a párok, akik egy bizonyos mértékig sem hajlandók változni a másik kedvéért, nagy valószínűséggel boldogtalanok lesznek vagy szakítanak.
 
Egészséges párkapcsolatban egy kicsit mindig teszünk a másikért, de nem várunk komoly, vele össze nem egyeztethető változásokat a másiktól.
 
Ha mégis így van, célszerűbb új partnert keresnünk, aki jobban illik hozzánk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.