2022. 01. 12. - 10:00

Szívfájdalom, egyedüllét – ettől betegszenek meg a férfiak?

Szívfájdalom, egyedüllét – ettől betegszenek meg a férfiak?

Növelheti az egészségügyi kockázatot a férfiaknál a szívfájdalom és az egyedül élés. Nagyobb ugyanis az egészségkárosító gyulladások kialakulásának esélye ilyen esetekben.

Azoknál a férfiaknál, akiknek összetört a szíve vagy egyszerűen nem túl szerencsések a szerelemben, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki egészségkárosító gyulladások.
 
A súlyos fájdalommal járó szakítások és a hosszú évekig tartó egyedülélés növelheti a rossz egészségi állapot és a halál kockázatát – de nyilvánvalóan csak a férfiak esetében – állítja egy új dán tanulmány.
 
Ha több kisebb szakításon van túl az illető vagy egyedül tölt éveket, az önmagában nem jelenti a rossz egészségi állapot kockázatát - jegyezték meg a tanulmány szerzői. Ugyanakkor, a hosszú magány és a többszörös sikertelen kapcsolat kombinációja két gyulladásos marker szintjét is jelentősen befolyásolja.
 
A kutatócsapat, melynek tagja volt Rikke Lund és dr. Karolina Koch Davidsen, a Koppenhágai Egyetem Szociális Orvostudományi Tanszékének munkatársa, 1986 és 2011 között követett nyomon több mint 4800 résztvevőt, akik 48 és 62 év közöttiek voltak.
 
Növelheti az egészségügyi kockázatot a férfiaknál a szívfájdalom és az egyedül élés
Növelheti az egészségügyi kockázatot a férfiaknál a szívfájdalom és az egyedül élés
 
Az adatok bőven tartalmaztak információkat magánéletükről, hiszen a résztvevők többsége beszámolt sorozatos szakításairól és az egyedül eltöltött évek számáról.
 
Az információk között szerepelt az iskolai végzettség, a korai, fontosabb életesemények, amelyek hatással lehetnek az egészségre, a testsúlyra, a hosszú távú egészségi állapotokra, valamint a gyulladást befolyásoló gyógyszerekre és a személyiségjegyekre.
 
Az alanyok vérmintái alapján a szekemberek az interleukin 6 (IL-6) és a C-reaktív fehérje (CRP) gyulladásos markereit is mérni tudták.
 
A résztvevők körülbelül fele élte át párkapcsolat felbomlását, s hasonló arányban éltek egyedül több mint egy éve.
 
A kutatók a gyulladásos markerek legmagasabb szintjét azoknál a férfiaknál fedezték el, akiknél a legtöbb szakítás volt tapasztalható. A gyulladásos markerek szintje 17 százalékkal volt magasabb, mint az összehasonlító csoportban.
 
A gyulladásos markerek 12 százalékkal voltak magasabbak abban a csoportban, melyben a férfiak 7 vagy több évet töltöttek egyedül. A legmagasabb CRP-szintet azoknál a magas iskolai végzettségű alanyoknál találták, akik 2-6 évig egyedül éltek. Az IL-6 esetében a legmagasabb szinteket azoknál azonosították, akik 7 vagy több évet töltöttek egyedül.
 
A jelentés szerint a nők körében nem volt felfedezhető ilyen asszociáció.
 
Ez részben azzal magyarázható, hogy mindössze 1.499 nőt vontak be a tanulmányba - de a szerzők azt is felvetették, hogy a férfiak hajlamosak a párkapcsolat felbomlása után viselkedésüket „tárgyiasítani”, kivetíteni, például alkoholba fojtják bánatukat.
 
A nők inkább internalizálják magukat, „befordulnak” és depressziós tüneteket produkálnak. Ez eltérően befolyásolhatja a gyulladásos szintet.
 
A kutatócsapat rámutatott, hogy a résztvevők átlagéletkora 54 év volt, amikor a gyulladást okozó kémiai anyagoknak való kitettség következményei még nem értek el csúcspontjukat.
 
A férfiak erősebb gyulladásos reakciókat generálnak, mint az azonos korú nők.
 
Ugyanakkor, az immunrendszer ereje az életkor előrehaladtával gyengül, ami szisztémás, alacsony fokú gyulladásokhoz vezethet, s olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség – mondták a kutatók.
 
A tanulmányt a Journal of Epidemiology & Community Health című folyóirat közölte.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.