2021. 05. 19. - 11:30

Te függsz a szerelemtől?

Te függsz a szerelemtől?

Ha állandóan küszködünk azért, hogy valóban meghitt kapcsolatban éljünk, valószínűleg szerelem-függőségben szenvedünk. De mit is jelent ez?

Nem kevés ember küzd nemi vagy szerelmi függőséggel. Anonim weboldalon is megosztják egymással érzéseiket, melyekből kiderül, hogy közülük igen sokan küzdenek magánnyal, az elhagyástól való félelemmel, szégyennel és egyéb érzésekkel.
 
Ahhoz, hogy a magány és a kiszolgáltatottság érzését elkerüljék, e kétségbeesett állapot részeként összekeverik a szerelmet az érzelmi rászorultsággal. Még arra is képesek, hogy problémás, rájuk rossz hatást gyakorló kapcsolatban maradjanak.
 
Pszichológiai kötődéselméleti szempontból az ilyen jellegű szerelem- és szexfüggőség erősen szorongó jellemmel párosul. Ezek az emberek magukat gyakran nem tartják értékesnek, elegendőnek és szerethetőnek.
 
A szerelem- és szexfüggők gyakran magányosak
A szerelem- és szexfüggők gyakran magányosak
 
E típusnak két alcsoportja van, mindkettő kissé másképp szemléli a többi embert. A félelemben élő, elkerülő stílust képviselők érzelmileg elérhetetlennek tartanak másokat. Ha zaklatottak, nem találják a komfort-érzetet sem magukban, sem másokban.
 
Mindkettőt megpróbálják hát, de ez nem hatékony – s ennek eredményeképpen kapcsolatuk érzelmileg nagymértékben problémás.
 
A másik alcsoportot az elfoglalt stílust választók képviselik, akik másokat potenciális kényelem- és támogatásforrásnak tekintenek. Negatív önértékelésük miatt azonban úgy érzik, keményen kell dolgozniuk azért, hogy kiérdemeljék a szeretetet, szerelmet. Ez az erőfeszítés rengeteg idejüket elveszi, úgy érzik, állandóan lépést kell tartaniuk. Folyamatosan azzal foglalkoznak, hogy mások „jóváhagyását” megszerezzék.
 
Arra vonatkozóan, hogy ezek az emberek valódi függőséget tapasztalnak-e, nincs igazán bizonyíték – annyi viszont bizonyos, hogy szerelmi kapcsolataik felemészthetik az életüket és könnyen változhat a hangulatuk ennek hatására.
 
A függőségek egyik kritikus aspektusa ugyanakkor, hogy az idő múlásával ezeknek az embereknek egyre nagyobb igényük lehet egy tevékenységre (ahogyan a függőknek a szerre), hogy ugyanazt a hatást érjék el, mint eddig. A kérdés az, vajon valóban ez-e a helyzet azokkal, akiket szex- és szerelemfüggőnek tekinthetünk.
 
Egy biztos, túldimenzionálják a szerelem és a mások jóváhagyása iránti igényt. Megoldás a problémájukra az lehet, ha segítséget kapnak és kifejlesztik magukban az érzést, hogy igenis értékesek és szerethetőek, akár egyedül is – plusz, a családjuk, barátaik is nyújthatnak ugyanolyan érzelmi támogatást számukra, mint egy-egy szerelem.
 
Az egészséges kötődés csak ilyen módon alakítható ki.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.