2020. 10. 07. - 11:00

Van mód arra, hogy idővel nőjön a fizikai vonzalom?

Van mód arra, hogy idővel nőjön a fizikai vonzalom?

Az első látásra szerelem túlértékelt – állítja egy tanulmány. Az első benyomás ugyanis idővel változhat – emiatt a szexuális vonzalom is kialakulhat olyanok között, akik ezt először nem tartották valószínűnek.

Igen sokan gondolják, hogy a fizikai vonzalom már akkor kialakul, amikor találkoznak azzal a bizonyos másik emberrel. Ez valóban igaz számos esetben. Ám nem kevés példa van ennek ellenkezőjére is.
 
Egy új tanulmány azt mutatta: az első látásra szerelmet túlértékeljük. Csupán egy lehetőséget kapunk ilyenkor az első benyomás megszerzésére – csakhogy ez a benyomás idővel változhat, növelve annak esélyét, hogy a szexuális vonzalom két ember között feltámadjon. Olyanok között, akik eredetileg nem terveztek egymással semmit a kellemes, beszélgetős időtöltésen kívül. 
 
A kutatást végző texasi tudósok magyarázatot találtak arra, miért lehetséges, hogy egy hosszú ideje tartó férfi-nő barátság egyszercsak romantikus kapcsolattá alakulhat.
 
Lehetséges, hogy a barátok idővel szerelmespárrá váljanak
Lehetséges, hogy a barátok idővel szerelmespárrá váljanak
 
„Eredményeink azt mutatják, hogy a szépség megítélése idővel megváltozhat a másik kapcsán, mivel az egyének jobban megismerik egymást, még mielőtt randevúzni kezdenének” - mondta el a tanulmány vezető kutatója, Lucy Hunt, a texasi Austin Egyetem munkatársa.
 
A kutatók rámutattak arra: minél hosszabb ideje ismerte egymást a pár két tagja, mielőtt randevúzni kezdtek, annál kevésbé valószínű, hogy egyformák voltak a fizikai vonzalom mértékét illetően.
 
Azokról a párokról, akik korábban barátok voltak, szintén nem elmondható, hogy a szexuális vonzalom tekintetében egy szinten lettek volna - ellentében azokkal, akik megismerkedésüket követően 1 hónapon belül randevúzni kezdtek egymással.
 
A tanulmány eredményei szerint azonban az, hogy vonzerejük egyenlő volt-e, nem befolyásolta kapcsolatuk sikerét.
 
Mire következtethetünk tehát ebből?
 
Egyértelműnek tűnik, hogy a barátságon alapuló és a vonzerő által csak fokozott kapcsolat hosszantartósága sokkal valószínűbb, mint egy külsőre épített szerelemé – világítottak rá a kutatók.
 
A lecke, amelyet magunkkal vihetünk, tehát az: menjünk el a harmadik, negyedik, vagy akár a tizedik randevúra. A szerelem később is kialakulhat.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.