2023. 11. 28. - 09:45

Budapesten is megjelennek az új takarítórobotok

Budapesten is megjelennek az új takarítórobotok

Csaknem száz hazai fejlesztésű takarítórobot állhat munkába hamarosan a magyar fővárosban. A korábbi verziók már nemcsak Budapesten, hanem szomszédos országokban is bizonyítottak.

Kezdetét vette majdnem 100 darab, saját fejlesztésű autonó, takarítórobot üzembe helyezése a fővárosban, a B+N Referencia Zrt. hazai mérnökcsapat munkájának köszönhetően – tudatta a Prím Online.
 
A széria korábbi tagjait már nem kell bemutatni. Az emberekkel együttműködő robotok nemcsak a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, hanem a főváros metrómegállóiban, sőt, Szlovéniában, Romániában és Lengyelországban is bizonyították már tudásukat.
 
A fejlesztő csapat most azon dolgozik, hogy a tömegközlekedési eszközökön vett minták alapján jelezni tudják, ha járványügyi tekintetkben veszélyes kórokozók jelennek meg és hirtelen megnő a számuk – írta a Prím Online.
 
A hazai fejlesztésű takarítórobot nagy méretű felülettel bíró helyeken már 2019-ben takaríthatott. Amellett, hogy dolgozik a reptéren, a metróállomásokon, számos magyarországi pályaudvaron is bevetették már. Ugyanígy, kórházban és sportlétesítményekben is tevékenykedik közülük csaknem 50.
 
Budapesten is megjelennek az új takarítórobotok
Budapesten is megjelennek az új takarítórobotok
 
Ebben az esztendőben azonban elkészült az UV-C fertőtlenítő robot is, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz. Gyártását is megkezdik, amint a szükséges tesztek lezajlanak.
 
Ezt a robottípust elsősorban olyan helyekre ajánlják, ahol nagy tömegek fordulnak meg és nagy a fertőzésveszély. Az ilyen létesítményeket gyorsan, hatékonyan tisztítja ez a modell – tudatta a Prím Online.
 
Az új széria a korábbi 600 négyzetméter helyett óránként 1100 négyzetmétert takarít fel, számos mechanikai és elektronikai újításával.
 
A kutatás-fejlesztési csapat egyébként azon is dolgozik, hogy kifejlesszen egy elemző rendszert, amely a kórházi takarításba beintegrálható – a helyszínről vett mintákban található örökítő anyag laboratóriumi vizsgálatán alapul és képes a kórokozók felismerésére.
 
Ezzel ugyanis lehetőség lenne a fertőző kolóniák gyors azonosítására és a fertőzési kockázat növekedésének jelzésére – mellyel a kórházi fertőzések számát csökkenteni lehetne, de a módszer alkalmazható lenne az  irodaházakban és közösségi közlekedési eszközökön is. Fontos információkat adna a megjelenő kórokozókról – adta hírül a Prím Online.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.