2023. 11. 08. - 12:20

Innovatív projekt valósulhat meg Békéscsabán

Innovatív projekt valósulhat meg Békéscsabán

Környezetvédelem szempontjából is innovatív két projekt jöhet létre a közeljövőben Békés vármegye székhelyén.

Innovatív, környezetkímélő projektek valósulhatnak meg Békéscsabán hamarosan. Az önkormányzat egyidőben két közös, román-magyar európai uniós pályázat beadásáról határozott 2023 szeptemberében: az egyik egy hidrogén-előállító létesítmény, a másik pedig légszennyezés-csökkentő projekt – tudatta a behir.hu.
 
Amennyiben a pályázat nyertes lesz, a megvalósítást a Békéscsaba Smart Menedzsment Kft-re bízzák.
 
A tervek alapján a hidrogén-előállító a Gyulai úti napelem-park közelében valósulna meg. Kovács Gyula, a Békéscsaba Smart Menedzsment Kft. ügyvezetője elárulta, olyan műszaki, technikai megoldást keresnek, melynek segítségével a rendelkezésre álló energia kiegyenlíthető, hogy csúcsidőszakokban is hasznosítható legyen - amikor a megtermelt áramra helyileg nincs szükség.
 
Ezt a többlet energiát használnák fel a projektben a hidrogén előállítására. Olyan innovatív ötletben gondolkodtak, amilyen egyelőre máshol nincs az országban – hangsúlyozta Kovács Gyula.
 
Innovatív projekt valósulhat meg Békéscsabán - Fotó: behir.hu
Innovatív projekt valósulhat meg Békéscsabán - Fotó: behir.hu
 
A másik, CleanAir légszennyezés-csökkentő projektben négy partner vesz részt: Békéscsaba és Nagyvárad mellett a Nagyváradi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem – írta a behir.hu.
 
A projekt célja a légszennyezettségi adatok kezelése, előrejelzése, illetve ezek mérsékelésére biológiai válaszok keresése. Kovács Gyula elmondta: több aspektussal rendelkezik az elképzelés, a lényeg, hogy az adott területen megtalálják azokat az őshonos növényeket, amelyek képesek arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben megkössék a levegőben lévő szennyeződéseket és megtisztítsák a levegőt. A légszennyezettség alakulását a gépi tanulásos algoritmusok használatával tudják előrejelezni.
 
A projekt másik aspektusa, miként lehetne csökkenteni a városokban a nyári hősziget-hatást őshonos növények telepítésével. Így a település-központokban kellemesebb lenne a klíma.
 
Ehhez a már meglevő, telepítésre váró szenzorokkal figyelnék a szakemberek azokat a pontokat, ahol vannak ilyen növények, s azokat a helyeket is, ahol még nincsenek – végül az eredményeket összehasonlítanák – tudatta a behir.hu.
 
Az innovatív projekt harmadik része úgynevezett „sétáló erdők” telepítése. Ez annyit takar, hogy körülbelül 500 fakonténert helyeznének ki a közterületekre, tele növényekkel – ezeknél ugyancsak mérnék, mi történik a klímával, majd egy másik helyre szállítva őket ugyanezt tennék – mondta el Kovács Gyula.
 
A projektnek ez a leginkább tudományos része, melyben főként egyetemi kutatók, biológusok, klímakutatók vennének részt. A nagyváradi partnerek nagyjából ugyanezt a tervet követnék, csak nem a szárazföldön, hanem a vízben, mivel átfolyik a városon a Sebes-Körös – írta meg a behir.hu.
 
Amennyiben a pályázat nyer, Békéscsaba kb. 1-1,2 millió eurót kaphat projektenként. A pályázatokat december végéig adják be, eredményhirdetésre 2024 közepén számítanak – írta a behir.hu.
 
Fotó: behir.hu
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.