2024. 03. 07. - 10:00

Mesterséges intelligencia segít be Debrecen környezetének megvédésébe

Mesterséges intelligencia segít be Debrecen környezetének megvédésébe

A cívisvárosban működő vállalati tevékenységek feletti kontroll miatt jött létre Debrecenben a Környezeti Ellenőrző Rendszer, amely mesterséges intelligenciát is használ.

A Környezeti Ellenőrző Rendszert azért hívták életre a cívisvárosban, hogy vállalatoktól és hatóságoktól független kontrollt biztosítson a Debrecenben működő cégek tevékenysége felett. 
 
Teendőikről a Debreceni Televízió Esti közelkép műsorában számolt be Szekeres Antal, a város címzetes főjegyzője és Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja – tudatta a dehir.hu.
 
Mint kiemelték, a munkacsoport feladata nemcsak a pénzek jogszerű felhasználása, megfelelő költségvetési fedezet nyújtása és a jogi konstrukció kidolgozása. A teljes környezetvédelmi rendszer működését fogják össze. Egy kormányhatározat a rendszer kialakítására 604 millió forintot biztosított, s létrejött egy támogatási szerződés is Debrecen és az Építési és Közlekedési Minisztérium között – írta a dehir.hu. debrecen_kornyezetvedelem_01
 
Terveik között a rendszer működési konstrukciójának kidolgozása is szerepel, üzleti terv formájában, mellyel jó példaként is szeretnének elöljárni más városok előtt. Vagyis, üzletileg hasznosítható modellé fejlesztenék azt.
 
Mérőállomásokat 16 helyre telepítenének. Működésük jogi konstrukciójának kidolgozására nagy valószínűséggel a Debreceni Egyetem és a város egyik gazdasági társasága alapít majd közös céget, ez irányítaná a Környezeti Ellenőrző Rendszert – tudatta a dehir.hu.
 
Mérési eredmények természetesen a rendszer működésének elindítását követően érkeznek majd, melyek alapján a Környezeti Ellenőrző Rendszer cselekedni fog, például felveszik a kapcsolatot illetékes hatóságokkal.
 
Kiemelt szerep jut az információtechnológiai munkacsoportnak, átfogó feladatokkal. Az informatikai háttér kialakítása már kezdetét vette, melynek során adatbázisokat kell építeni és gondoskodni a biztonságról. Kiszolgálórendszer kidolgozása is vár rájuk. Ha valaki szeretne az adatokhoz hozzáfárni, ezen a platformon keresztül lesz erre módja.
 
Mint azt Hajdu András dékán hangsúlyozta: a mesterséges intelligencia elengedhetetlen szerepet játszik a korszerű informatikai rendszerben.
 
Megalkottak egy ún. szakértőt, amely elsajátít majd minden, a környezetvédelem és a városgazdálkodás témában íródott tudományos művet. Ehhez adják hozzá a Debrecenre vonatkozó speciális adatokat, valamint a már említett adatbázisrendszert.
Ez a szakértő a mérőeszközöktől beérkezett számokat veti össze a korábbiakkal és jelez, amennyiben valamilyen eltérést érzékel.
 
Az adatok összesítése alapján döntenek majd arról, mikor kell cselekedni. Fontos például, hogy a károsanyagat kibocsájtók semmiképpen ne lépjék túl a hatósági engedélyekben foglalt határértékeket.
 
Levegőmérő szenzorokat egyébként a lakosság számára is elérhetővé tesznek, ezeket otthon felszerelhetik – így szeretnék bevonni a lakókat is Debrecen környezetének megóvásába – írta meg a dehir.hu.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.