2023. 04. 03. - 10:00

Országos fejlesztésben vett részt az ELI Lézerközpont

Országos fejlesztésben vett részt az ELI Lézerközpont
Több éves, nemzeti beruházásban vettek részt a szegedi ELI Lézerközpont kutatói.
Több éves fejlesztési sorozatot zárt le Magyarországon számos intézmény és kutató központ. A beruházás egyik fő résztvevője a Szegeden üzemelő ELI Lézerközpont volt.

A beruházás alatt részecskegyorsító technológiákat, új optikai diagnosztikai módszereket és ultramodern nanooptikai áramköröket fejlesztettek ki a felsőoktatási intézmények és kutatók.

Az fejlesztésben a szegedi ELI Lézerközpont számos szakembere, illetve az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói vettek részt elsődlegesen, de a beruházást az egész magyar kutató szakma figyelemmel követte és támogatta. 
 
Folyamatosan bevonják a legnagyobb kutatási beruházásokba a szegedi kutatókat
Folyamatosan bevonják a legnagyobb kutatási beruházásokba a szegedi kutatókat
 
A szakemberek olyan egyedülálló eredményeket tudtak szállítani az új kísérletezési módszerekkel, amelyeket korábban hazánkban még senki nem volt képes megvalósítani. A kutatás-fejlesztési programot nagyban támogatták az ELI Lézerközpont kutató eszközei, illetve csúcstechnológiás fényforrásai.

A projekt alatt olyan technológiákat fejlesztettek ki a kutatók, amelyek a jövőben jelentősen felgyorsítják majd a töltött részecske beruházásokat, illetve a nanooptikai áramkörök modernizációját.

A beruházás fő célja az volt, hogy hazánkban is elinduljanak az úgynevezett ultragyors folyamatok.

Forrás: MTI

CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.